Пуснаха в експлоатация най-голямата слънчева електроцентрала в Европа

0
216
Тя е една от петте най-големи в света и се намира в Турция. Тази слънчева електроцентрала се намира в провинция Коня, на 200 километра южно от Анкара. Турският президент подчерта, че иска енергийно независима Турция, както и че при изграждането на тази електроцентрала е открит много качествен петрол в района на Анадола.
Електроцентралата разполага с повече от три милиона слънчеви панела, които според оценките трябва да произвеждат три милиона киловатчаса електроенергия годишно и по този начин да снабдяват два милиона граждани с електроенергия, което също е голяма сума пари, спестена от изкопаеми горива .
Електроцентралата, разработена от „Kalyon Energy“, е на стойност около един милиард долара, а според световните медии нейният капацитет е 1350 мегавата, а очакваното намаление на емисиите на вредни газове възлиза на милион и половина тона CO2.
Ако Турция продължи да развива възобновяемите енергийни източници с тези темпове, тя ще стане кандидат за един от десетте най-големи пазари в света, като по този начин и един от най-големите ВЕИ пазари в Европа.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here