ПРОТЕСТИРАЩИТЕ В ШРИ ЛАНКА ПОДПАЛИХА ДОМА НА ПРЕЗИДЕНТА И ПРЕМИЕРА

0
66

Спиране на електрозахранването, недостиг на храна, гориво и фармацевтични продукти доведоха до най-големия икономически спад в Шри Ланка от 1948 г. насам. Медицинската асоциация на Шри Ланка заяви, че болниците нямат достъп до вносни медицински инструменти и лекарства. Няколко лечебни заведения вече са преустановили рутинните операции. Очаква се скоро медиците да нямат възможност да оперират и спешни случаи.

Министерството на отбраната на Шри Ланка даде заповед да се стреля срещу участниците в безредиците, за да спрат вълненията, обхванали островната държава. Това съобщи във вторник информационният портал на Шри Ланка Ada Derana, на когото се позовават местни и чужди медии, предава БГНЕС.

Министерството е изпратило заповед до трите рода въоръжените сили да стрелят по онези, които унищожават обществена собственост, участват в грабежи или нападат други хора.

Заповедта беше издадена, след като тълпи протестиращи продължиха да унищожават обществена и частна собственост в няколко части на страната, въпреки въведения общонационален полицейски час.

Гневна тълпа подпали в Шри Ланка няколко къщи на президента и премиера – братята Готабая и Махинда Раджапакса, както и на депутати, след като демонстрантите бяха атакувани от подкрепящи правителството в нощ на безредици на острова, предаде БНР, цитирайки Би Би Си.

Насилието беляза връх в ден на безредици на фона на оставката на премиера Махинда Раджапакса заради масови протести срещу отговора на икономическата криза в страната.

Но решението му не успокои демонстрантите, които се опитваха да атакуват резиденцията му, докато той бе в нея.

Комендантският час на острова бе удължен до сряда сутринта, докато мнозина призовават за оставката на президента Готабая Раджапакса след седмици на ескалиращи протести заради увеличаващите се цени и спиранията на тока.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here