Пролетта е тук! Честита Първа пролет!

0
231

На 22 март в България се отбелязва началото на пролетта. Тя е един от четирите сезона в умерения пояс, заедно с лятото, есента и зимата. Астрономически пролетта започва с пролетното равноденствие (около 21 март в северното полукълбо и 23 септември в южното) и свършва с лятното слънцестоене (около 21 юни в северното и 21 декември в южното полукълбо). В метеорологията се използва различна конвенция – пролетните месеци са март, април и май в северното полукълбо и септември, октомври и ноември в южното.

През пролетта дните започват да стават по-дълги от нощта, температурите се повишават, природата се връща към активен живот.

През 2023 г. астрономическата пролет (равноденствие) в северното полукълбо започна на 21 март в 23:24 часа българско време.

Това означава, че в този момент Слънцето, при своето видимо движение, пресича пролетната равноденствена точка и от южната небесна полусфера преминава в северната.

Периодът от време от началото на астрономическата пролет до началото на следващата астрономическа е равен на една тропична година. По света е възприета календарна система, основаваща се на т.нар. Григориански календар.

22 март – Първа пролет и Световен ден на водата | The Bulgarian Media  Portal in Chicago

Според календара по определен начин се редуват обикновени години по 365 дни и високосни по 366 дни, в които допълнителният 29 февруари компенсира натрупаната разлика. Това е направено за удобство, но е и причината датата на пролетното равноденствие да е различна всяка година – варира между 20 март, 21 или 22 март за северното полукълбо. Календарната дата зависи от това, колко години са минали от последната високосна.

Честита Първа пролет!

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here