Проблеми за един от най-старите манастири “Свети Георги“ в Белащица

0
795
Снимка: Радко Паунов

Сестра Фотиния със светско име Светла остана единствената монахиня в един от най–старите и красиви манастири у нас – „Свети Георги“ в село Белащица.

За храма се грижат само Фотиния и домакинката Елена Димитрова, които са единствените му обитателки.

Вярно е, че когато някой се грижи с любов и внимание за своето място, това му придава уют и красота. Чрез своите грижи за храма те показват уважение към дома, който представлява нещо повече от просто стени и покрив. Грижата, която Фотиния и Елена проявяват за техния дом, създава хармонична атмосфера, която може да бъде усетена и оценена от всички, които влязат в него.

Снимка: Радко Паунов

Майсторски подрязаните храсти придават на храма красота и ред, а прилежно почистения двор създава усещане за организация. Разцъфтелите градини добавят още красота и живост с разнообразието от цветя и растения.

Снимка: Радко Паунов

„С помощта на свети Георги се справяме“, казва Елена, която вече е в трескава подготовка за предстоящия храмов празник на 6 май.

Гергьовден от години привлича много хора от цялата страна в пределите на манастира. Присъствието на толкова много богомолци в двора и на пътя към манастира  говори много за символиката и значимостта на празника. Това събитие създава една специална атмосфера на покаяние, молитва и общност сред всички присъстващи.

За храмовия празник ще бъдат приготвени 7 агнета на курбан, които ги дарява благочестива християнка.

„Трудното ще е, че тази година Великден е на 5 май и мнозина от помощниците ни ще са ангажирани с празника. А на следващия ден трябва всичко при нас да е приготвено. Месото трябва да е подготвено и още в тъмни зори да започне да се готви. Като свърши службата е задължително да веднага да се раздаде курбанът“, уточнява игуменката.

Храмът в Белащица, който е събирал толкова дълги години хората, носи в себе си богатството от исторически и духовни преживявания.

За съжаление и една от стените на манастира, който е на 1004 години се е срутила през лятото на 2018 година. От тогава са минали почти 6 години, а тази северна стена на манастирския имот се крепи само на волята Божия. Точно отгоре са покоите на монахините, както и параклиса с двете чудотворни икони. Едната е на Богородица Седмострелна, която изпълнява всякакви желания, а другата – на Троеручица.

Снимка: Yulia Batcheva

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here