ПРОБЛЕМА С НЕРЕГЛАМЕНТИРАНИТЕ СМЕТИЩА В ОБЩИНА “РОДОПИ“

0
1477
Необяснимо е защо разградимите корени и стъбла на растения се изхвърлят в контейнерите за битови отпадъци, а неразградимите пластмаси по пътищата и нерегламентирани сметища в населите места от “Родопи”.
По контейнерите и в парковите пространства са разлепени информационни табели в някои села.
През месец Април по предписание на РИОСВ беше изчистено едно от нерегламентираните сметища в Цалапица. Количеството отпадък извозен от там беше колкото едномесечното извозване на отпадъка от контейнери в селото. През месец Юни беше почистено друго сметище с приблизително същото количество отпадък, пак в Цалапица. Така излиза че според количеството за 6 месеца е извозен отпадък колкото за 8 месеца. Тези услуги по почистване, извозване и депониране се заплащат от събраните такси смет.

Село Цалапица

В Първенец има поставени табели против незаконните сметища. Това се налага поради факта, че все още се намират недобросъвестни жители на Първенец, които изхвърлят отпадъците от домакинствата си, както и строителни отпадъци от ремонтна дейност по домовете си, не на определените затова места.

Боклуците останали след хората посетили реката в Първенец.
Боклуците останали след хората посетили реката в Първенец.

Добре бе хора, дошли сте, разхладили сте се. Но защо оставихте тази мръсотия. А контейнерите са съвсем близо. Недоумявам, наистина. И не, не се и извинявам за „бе“ то.”– това  написа възмутената жена под публикуваните снимки от реката в Първенец.

Село Първенец

Жители на Марково успяха да заснемат поредният нарушител, който изхвърля отпадъци на нерегламентирано сметище в селото, за което бе глобен. В селото се проведоха няколко акции по почистване на нерегламентирани сметища. На последната таква акция бяха събрани три самосвала и два камиона с отпадъци. В почистването се включват Кметство Марково, Сдруженията „Моето село Марково“ и „BG Бъди активен“, младежи и жители от селото и вилните зони, ловната дружина на Марково.

Село Марково

Хората от село Крумово алармират за екологичен проблем свързан с изхвърляне на отпадъци в землището на Крумово. Сметището на селото е затворено от години, но продължават да се изхвърлят отпадъци. Има десетки образували се сметища в около селото. Следващите снимки са от нерегламентирани сметища и от казаните в село Крумово.

Кметствата по селата молят жителите да НЕ наемат хора с каруци и друг вид транспорт за извозване на битови отпадъци по нерегламентирани сметища. Да изхвърлят отпадъците в определените за това контейнери.
Да НЕ изхвърлят треви и други растителни отпадъци в съдовете за смет, тъй като те увеличават тонажа на извозеният отпадък, който се заплаща.

Ако не променим културата си на изхвърляне на отпадъци и не се съобразим с препоръките, това ще рефлектира върху размера на таксите, които се заплащат и най-важното ще бъде замърсена околната среда.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here