При изкоп за нова жп линия: Строители откриха писмо в бутилка от 1886 г. /ВИДЕО/

В град Белово откриха писмо в бутилка от 1886 г.

0
414

Находката, която е част от историята на България е от турско време и е намерена под ж.п мост. Хартиеният свитък е написан на италиански език.
Става дума за запечатано в бутилка писмо от италианските инженери, построили най-първо железницата. Писано е преди 137 години. Бутилката всъщност е намерена при сегашния мост над река Марица. На мястото на съоръжението в момента се изгражда ново.

Писмото е открито от геодезиста на строителния обект Ивелин Русев. Докато багерът разкопавал източната колона на стария мост на река Марица попаднал на бутилка, скрита в специална ниша.

„Първоначално мислех, че е боклук. После видяхме, че в бутилката има увито с картон и восък писмо. Взех го с ме ни го занесох у дома”, разказа Ивелин.

Човекът, който убедил геодезиста да предостави ценната находка на музея в Белово, е Александър Цоклинов, координатор „Охрана“ в частна фирма.

„Каза ми, че иска с негов приятел да го занесат в Историческия музей в София.  Обясних му, че щом находката е намерена тук, трябва да я предаде на музея в Белово”, разказа Александър.
Ценният документ е устоял 137 години на атмосферните условия само защото бил зазидан в гранитните блокове. Той е с размери малко по-голям от формат А4. Има много красив орнамент, нарисуван отстрани. В него са изброени строителите, изградили моста, като е посочена и датата 19 юни 1886 година.

„Този мост е бил по поръчка на  султан Абдул Хамид, като те са го изписали като Кабдул Амид. Написани са главният инженер, надзорника, инвеститорите, но само по фамилии, а главният зидар е написан и с двете си имена”, разказа директорът на музея Севделина Попова.

Абдул Хамид Втори е последният владетел на Османската империя. Именно той поръчал изграждането на линията Цариград-Белово-София.

Идеята е писмото да стане част от новата експозиция, посветена на индустриалното развитие на Белово. Тя ще се помещава в старото приемно здание на жп станцията „Бельово”. Сградата наскоро беше предоставена от НКЖИ. Бутилката, в която е открито писмото, е счупена, а парчетата стъкла са заметени от строителите. За съжаление, мостът, построен преди 137години, ще бъде напълно съборен, за да се изгради на негово място нов, с европейски средства.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here