ПРЕЗИДЕНТЪТ НАЛОЖИ ВЕТО И БЛОКИРА ДОГОВОРИТЕ ЗА F-16

1
1771

Президентът Румен Радев наложи вето върху Закона за ратифициране на международния договор за придобиването на изтребителите F-16 Block 70 и свързанатa с тях поддръжка. Законът беше гласуван от Народното събрание на 19 юли. Основното съображение на държавния глава е, че ратификацията на закона е станала прекалено бързо.

Основният мотив, който президентът изтъква за решението си да върне за ново обсъждане на депутатите решението е чисто процедурен.

Държавният глава припомня, че Конституционният съд отдавна е подчертал неразривната връзка между ратификационния закон и международния договор – предмет на ратификацията, която ги прави един цялостен акт.

В същото време законът за ратифициране на договора за закупуване на самолетите, вместо да измине целият път – приемане на две гласувания в отделни заседания на Народното събрание, бил приет „по бързата писта“.

В мотивите на президента да наложи вето е посочено, че стратегически решения, свързани с отбраната и националната сигурност е необходимо да се взимат с широк консенсус и подкрепа.

Това е 18-ото вето, което президентът Румен Радев налага от встъпването си в длъжност, както и трето за този месец, след като вече оспори решението на парламента за дивото къмпингуване и финансирането на партиите от бизнеса.

1 КОМЕНТАР

  1. Достоен Президент!
    Въпреки обречения вот, с който ГЕРБ/ДПС/ВМРО ще отхвърят ветото, демаркационната линия с продажниците на Родината трябва да се отстоява!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here