През юни можем да сменим личния си лекар, ето как какви са стъпките

0
148

До края на месец юни можем да сменим личния си лекар. Припомняме, че всяка година от 1 до 30 юни и от 1 до 31 декември здравноосигурените лица могат да променят избора си на общопрактикуващ лекар. Ето и как може да стане смяната:

enlightenedМожете да смените личния си лекар онлайн

Необходимо е да се попълни формуляр за постоянен избор и да се предостави на новоизбрания общопрактикуващ лекар. Формулярът може да се изтегли от сайта на НЗОК – www.nhif.bg – рубрика „За граждани“, след това – „Регистрационни форми за избор на общопрактикуващ лекар“ тук.  На гърба на формуляра има указания за попълването му.

enlightenedМожете да отидете директно при новоизбрания личен лекар

Можете да отидете при лекаря, когото сте избрали, със здравната си книжка. Съответно той попълва данните си в нея и Ви включва в списъка си с пациенти.

enlightenedВажно уточнение е, че не е необходимо здравноосигурените да уведомяват за смяната на своя общопрактикуващ лекар предходния лекар, тъй като това се извършва по служебен път в районната здравноосигурителна каса (РЗОК).

Може да се обърнете и към РЗОК (координатите им са изписани в меню „Контакти“ на сайта на НЗОК ), където оказват пълно съдействие. Оттам ще предоставят информация за общопрактикуващите лекари, които са сключили договор с НЗОК в съответния здравен район.

Общопрактикуващият (личният)  лекар е длъжен да оказва медицинска помощ на здравноосигуреното лице от датата, на която е осъществен изборът, като лицето се включва в пациентската му листа от тази дата.

НЗОК предоставя и възможност смяната на общопрактикуващ лекар да става онлайн. Това се осъществява в рубрика „Е – услуги“, след това „Преглед на досие от здравноосигурените лица“, „Вход с цифров сертификат“, меню „Избор на личен лекар“, като формулярът, подаван по електронен път, трябва да се подпише с електронен подпис от здравноосигуреното лице или от неговия родител/настойник чрез Персонализираната информационна система (ПИС) на НЗОК.

Припомняме, че извън сроковете (юли и декември) смяната на общопрактикуващия (личния лекар) е възможна единствено при наличието на определени хипотези, като смяна на настоящия адрес на лицето или прекратяване на договора на личния лекар с РЗОК.

В случай, че се преместите да живеете в друг град или смените адреса си по лична карта, Вие имате право да смените личния лекар веднага или когато прецените извън законодателните срокове.

Следващата възможност за смяна на общопрактикуващ лекар е в периода от 1 до 31 декември.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here