ПРЕМИЕРЪТ СВИКА СЪВЕТА ПО СИГУРНОСТТА СЛЕД ХАКЕРСКАТА АТАКА НАД НАП

Вътрешният министър потвърди пред медиите, че има пробив в сървър на агенцията

0
1774

Премиерът Бойко Борисов е свикал съвета по сигурност на „Дондуков” 1 заради хакерската атака над сървър на Националната агенция по приходите (НАП). На заседанието са шефовете на службите за сигурност, вътрешният министър Младен Маринов и финансовият Владислав Горанов.

Съветът се председателства лично от министър-председателя. Основният състав на Съвета по сигурността включва министъра на външните работи, министъра на отбраната, министъра на вътрешните работи и министъра на финансите, техни заместник-министри, главния секретар на МВР, началника на отбраната и ръководителите на разузнавателните и контраразузнавателните служби.

По-рано днес вътрешният министър Младен Маринов заяви, че хакерската атака „при всички случаи има политически ефект и засяга националната сигурност“. Той каза още, че според първоначалната информация на разследващите, сред които е и ДАНС, пробивът в сървър на НАП е станал преди около месец.

Вчера в анонимен имейл до някои медии бяха разпространени лични данни за милиони граждани и фирми. В масива от 57 папки, с над 1 млн. реда, се съдържат ЕГН, имена, адреси и дори доходи. Според авторите на лийка информацията е добита от един от сървърите на Министерството на финансите.

Националната агенция по приходите и ДАНС започнаха проверка на случая.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here