ПРЕДПРИЯТИЯ В СТРАНАТА СПИРАТ РАБОТА ЗАРАДИ ВИСОКИТЕ ЦЕНИ НА ТОКА

0
1895

Десетки фирми в страната работят на намалени мощности или съвсем са спрели работата, заради скъпия ток на енергийната борса, показа проучване на Дарик.

Според работодателски организации токът за бизнеса е поскъпнал с 50 процента от началото на годината и с 211 процента спрямо юли 2018 година.

Въпреки че в четвъртък цената е по-ниска от сряда, тя отново е над 100 лева и по-точно – 132 лв. за мегават час, което е почти два пъти по-скъпо от средните цени на тока в Европа.

При продължаваща несигурност в цената на тока, бизнесът алармира за големи загуби и очаквани фалити. Бизнесът настоява за проверки в държавната енергетика, заради съмнения за спекулативно високи цени. От ресорното министерство и НЕК в четвъртък не коментираха забележките на индустрията.

Цената, която нас ни интересува е от 8.00 до 20.00 часа. Това е времето, през което ние работим. За него ние плащаме 162 лв. за мегават час. Като сложим и 53 лв. такси, които ние плащаме, цената става 212 лв. Това означава смърт за бизнеса”, коментира Стоян Начев от „Металик“ АД.

След няколко часа на заседание на енергийната комисия в парламента ще бъде отново обсъден проблемът с цените на електроенергията за индустрията.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here