Предприемач от Пловдив: Можехме да вдигнем още цените на продуктите, но не бива. В България вече над 80% от плодовете се внасят от чужбина

0
337

Във фабриката за консерви в Пловдив посрещат с твърдението, че родното производство на плодове е намаляло 6 пъти. За това сега фабриките за сладка, мармалади и конфитюри са принудени да внасят суровина от чужбина.

„В България вече над 80% от плодовете се внасят от чужбина. За съжаление, при зеленчуците положението е почти същото, което нас ни прави зависими от външни фактори. Например плодове се внасят основно от Гърция, от Турция се внасят основно зеленчуци, от Македония и Сърбия също се внасят плодове и зеленчуци, от Сърбя“, заяви пловдивският предприемач Стойко Кировски, който е и председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци в България.

Скок обаче в цената на консервите няма да има, обещава браншът, въпреки че поскъпването на бурканите е със 100%, а на капачките с 60.

„Просто пазарът не може да го понесе. Иначе нашите разходи не са намалели, напротив. Ние увеличихме заплатите, цената на суровинитете много се увеличи, което означава, че още можем да увеличим цените, но не бива“, допълни той.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here