ПРЕДЛОЖЕНИЕ: ЛОКДАУНЪТ ДА ПРОДЪЛЖИ ДО ИВАНОВДЕН

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов обеща, че решенията за отхлабване на мерките ще бъдат вземани с разум, а не с емоция, както и с вслушване изцяло в мнението на експертите.

0
958

Ограничителните мерки и частичното затваряне заради коронавируса да бъдат удължени поне една седмица след Нова година, предложи шефът на Националната здравноосигурителна каса проф. Петко Салчев по време на брифинг на здравното министерство с участието на Българския лекарски съюз. 

По думите му това се налага, защото веднага след новогодишните празници започва поредица от имени дни.

„Моето професионално мнение е минимум една седмица след новогодишните празници, защото тогава съвпадат и с други празници – да не натоварваме системата“, заяви проф. Салчев.

На 1 януари българите празнуват Васильовден, на 6 януари е Йордановден, а на 7 януари половин България празнува Ивановден. Притесненията са, че тогава има голям риск от събиране на много празнуващи и разнасяне на заразата.

Здравният министър Костадин Ангелов не коментира идеята, но обеща, че решенията за отхлабване на мерките ще бъдат вземани с разум, а не с емоция, както и с вслушване изцяло в мнението на експертите.

Според председателя на БЛС д-р Иван Маджаров засега е рисковано да се разхлабват ограничителните мерки, защото лавината ще залее отново болниците. „Предварителни прогнози колко време и при какъв брой заразени, са неуместни в ситуацията, защото годината показа, че са невалидни“, не се ангажира той с конкретно предложение кога да бъдат вдигнати мерките или поне докога да бъдат удължени.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here