„Прада“ ще облича астронавтите на НАСА

0
103
Astronaut in outer space. Spaceman with starry and galactic background. Sci-fi wallpaper

Астронавтите на NASA (НАСА) вече ще летят със стил. Луксозната модна къща Prada („Прада“) ще помогне за проектирането на новите космически костюми за мисията на Луната през 2025 г., съобщават от Darik Business Review, позовавайки се на Би Би Си. 

Италианската компания ще работи за дизайна на костюмите заедно с американската Axiom Space. Prada ще внесе експертен опит с познанията си за материалите и производството в проекта.

Този опит е изграден не само на модните подиуми в Милано, но и чрез участието на Prada в състезанието по ветроходство за Купата на Америка.

„Prada има значителен опит с различни видове композитни тъкани и може действително да е в състояние да генерира реален технически приноси към външните слоеве на новия космически костюм“, според професор Джефри Хофман, който е участвал в пет мисии на НАСА и е извършил четири космически разходки.

Той обаче уточнява, че хората не трябва да очакват да видят астронавти в скафандри с пайети или изрисувани в ярки фантастични шарки.

„Поддържането на добра топлинна среда е същественият фактор. Скафандърът наистина е като миниатюрен космически кораб. Той трябва да осигури налягане и кислород, както и да поддържа телесната температура“, обяснява проф. Хофман, предава Дарик.

 

По-рано тази година Axiom Space представи скафандър, който ще се използва в предстоящата мисия Artemis 3. Костюмът тежи 55 килограма и е по-подходящ за астронавти от женски пол.

В съвместно прессъобщение Artemis и Prada обявиха, че ще използват иновативни технологии и дизайн, за да позволят най-мащабното изследване на лунната повърхност до момента.

Мисията Artemis 3 ще бъде първото пилотирано кацане на Луната след Аполо 17 през 1972 г., а в нея за първи път ще участва и жена – американката Кристина Кох.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here