ПОПУЛЯРНИ ЛИЧНОСТИ, КОИТО ИЗБРАХА ДА ЖИВЕЯТ В ОБЩИНА “РОДОПИ“ – МАГДАЛЕНА ГЕОРГИЕВА

0
508

В поредната част от рубриката ни ще Ви запознаем с една от от най-успешните български състезателки по академично гребане, а по-късно и треньор Магдалена Георгиева. 

Магдалена Георгиева е родена на 7 декември 1962г. в пловдивското село Брестовица. Тя завършва пловдивското спортно училище „Васил Левски“ и НСА „Васил Левски“.

Преди да я приемат в спортното училище е тренирала две години баскетбол в село Брестовица. Участвала е  в приемния изпит с баскетбол, но е нямало паралелка за 8-ми клас. Представила се е добре на изпита и е имала две възможности – лека атлетика или гребане и тогава е избрала гребането.

“Може би в този избор  помогна и това, че по онова време Ваня Гешева / която също е от Брестовица/ вече беше станала републиканска шампионка. Възможно е и това да ме е мотивирало да избера водния спорт пред атлетиката. Това се случи през 1976 г. и оттогава животът ми премина с гребането.“ , споделя Магдалена.

Тренира гребане от 1976 г. при Георги Янков, който става и нейн съпруг. Състезава за Армейско физкултурно дружество “Тракия“.

Георгиева се превръща в една от най-успешните ни гребкини. Магдалена Георгиева участва на единичен скиф, двойка скул и четворка скул.

На световните първенства за юноши успява да спечели две втори места на четворка в скул в две последователни години – 1979г. и 1980г.

Първият и голям приз при жените е бронзов медал на скиф на турнира „Дружба“, който е алтернативна Олимпиада за страните от Източния блок.

През 1985г. на Световното първенство в Хазевинкел, Белгия печели бронз на двойка скул.

Година по-късно през 1986г. е сребърна медалистка на Световното в Нотингам, Англия. Там участва на единичен скиф.

През 1987г. в Копенхаген, Дания на единичен скиф става световна шампионка и по този начин печели пълен комплект медали от световни първенстваСтава и първата българка световна шампионка на скиф.

През 1988г. участва и на първите си олимпийски игри.

През същата 1988 г. в Люцерн, Швейцария, Магдалена Георгиева поставя рекорд на канала в дисциплината скиф.

През 1989г. в Блед, Словения на последното си световно първенство печели два медала. Тя печели бронз на двойка скул и на четворка скул. Така тя става единствена българка заедно с Павлина Александрова с два медала от едно световно първенство по гребане.

Приключва кариерата си през 1990г. След края на кариерата си е треньор в АФД Тракия.

Завършва кариерата си със седем медала от световни първенства и олимпийски игри. Може да се похвали с пълен комплект медали от световни първенства.

От 2000г. влиза в състава на Военновъздушните сили на България, като инструктор по физическа подготовка и спорт.  Тя е инициатор за създаването на първия женски футболен отбор в българската армия.

Завършва военната си служба като капитан в авиобаза Граф Игнатиево през 2014 г.

Далеч от шумния обществен ритъм, Магдалена е изградил света си в подножието на Родопите, а именно в село Брестовица.

През тази година тя бе удостоен със званието „Почетен гражданин” на Община “Родопи“. Церемонията се проведе сред картините на Вълчан Петров в специално за случая подредена изложба във фоайето  на третия етажа в сградата на общината.На награждаването също така присъстваха кметът на Брестовица Любен Радев и нейният съпруг Георги Янков.

“Това, което спортът предлага на младите хора е поле за изява и много различни възможности. Дисциплината и способността за мобилизация в трудни моменти са качества, които биха дали добър шанс за реализация в други сфери след края на спортната кариера“, споделя Магдалена.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here