ПОЛЗИТЕ ОТ КУРКУМАТА И ЧЕРНИЯ ПИПЕР

Неочаквано добра комбинация.

0
382

Куркуминът в куркумата

Куркумата съдържа съединение, наречено куркумин, което е ярко жълто химично вещество, придаващо на куркумата жълтия цвят. Куркуминът е свързан с многобройни ползи за здравето, включително противовъзпалителни и антиоксиданти, предпазващи здравите клетки от свободни радикали, които могат да причинят увреждане. За съжаление, обаче, куркуминът се метаболизира бързо и се отстранява от организма чрез черния дроб и чревната стена.

Пиперинът в черния пипер

Съединението пиперин е това, което придава вкуса на черния пипер. Доказано е, че пиперинът увеличава бионаличността на хранителните вещества както при храната, така и при хранителните добавки. Това на практика означава, че пиперинът спомага за по-лесното усвояване на полезните вещества, както и ги запазва по-дълго в организма. Освен това пиперинът поддържа и подобрява процеса на детоксикация на черния дроб.

Подобрете ползите за здравето от куркума чрез добавяне на черен пипер!

Важно е да знаем, че съдържанието на куркумин в куркумата не е толкова високо и е около 3%. Повечето проучвания върху тази билка използват екстракти от куркума, които съдържат най-вече самия куркумин, като дозите обикновено надвишават 1 грам на ден. Би било много трудно да достигнете тези нива само като използвате подправката куркума във вашите храни. Ето защо, ако искате да изпитате пълните ефекти на куркумата, трябва да вземете хранителна добавка, която съдържа значителни количества куркумин.

Когато приемате куркума с черен пипер, увеличавате количеството на куркумин, който тялото Ви може да усвои и да използва. Причината, черният пипер да действа по този начин, се дължи на пиперина – вещество, което се намира в черния пипер. То действа като забавя твърде бързата преработка на куркумина в черния дроб и изхвърлянето му чрез пикочо-половата система.

Със забавянето на този процес нашето тяло е в състояние да се възползва по-дълго от страхотните качества на куркумина и неговите благоприятни ефекти!

Начинът, по който пиперинът дава възможност за повишаване на бионаличността на хранителните вещества и в частност на куркумина, е, че той инхибира скоростта на преработка на куркумина и същевременно увеличаване на времето, през което той живее в червата, където обикновено бързо се разпада.

  • Помагат за намаляване на болката

Куркумата има изключително силен противовъзпалителен ефект, който е сравним, дори по-силен от този на някои лекарства. Благодарение на това тя успешно намалява болки от възпалителен тип – артритна, следоперативна, болки от травми, изгаряния, компресия на нерви и др. При добра абсорбция обезболяващият й ефект надвишава този на лекарството Парацетамол. Пиперинът и куркуминът стимулират определени рецептори, отговарящи за контрола на болката, като се препоръчват най-често при болки в ставите.

 

  • Контролират затлъстяването

Куркумата и черният пипер могат да се комбинират, за да се борят с високите нива на холестерола, затлъстяването и диабета. Съдържащите се в куркумата полифеноли съдействат за ускорено разграждане на мазнините в тялото, предотвратяват отлагането им и активират мастните депа. Те действат като забързват метаболизма, спомагат за изгарянето на мазнините и увеличаване на енергията в тялото. Съчетани с подходяща лека диета, куркумата и черният пипер ще спомогнат за редуциране на теглото.

  • Подобряват когнитивните функции

Пиперинът е доказано вещество в многобройни проучвания, което предпазва от  намаляване и нарушения на паметта и когнитивната функции. Химичните пътища в мозъка се стимулират от това органично съединение, а проучванията демонстрират възможността пиперът да бъде от полза за пациентите с болестта на Алцхаймер и тези, които страдат от деменция. От друга страна, куркуминът стимулира циркулацията на кръвта, включително и към мозъка, което също стимулира мисловните процеси и дейности.

  • Грижа за кожата

Пиперинът и куркумата са вещества, които помагат да се лекува витилиго – кожно заболяване, което причинява бели петна и загуба на нормалната пигментация. Според учени в Лондон тези вещества стимулират кожата да произведе меланоцити (вид естествен пигмент), чрез който да се редуцира това заболяване. Също така, пиперинът и куркуминът намаляват шансовете за рак на кожата при прекомерно ултравиолетово лъчение.

  • Подобряват храносмилането

Консумацията на пипер и куркума увеличава секрецията на солна киселина в стомаха, като по този начин се улеснява храносмилането. Правилното храносмилане е от съществено значение, за да се избегне диария, запек, колит, колики и други. Пиперът и куркумата също помагат да предотвратят образуването на газове и киселини. Те действат диуретично и спомагат за изпотяване, чрез което се премахват токсините и излишната вода в организма.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here