ПОЛЕЗНО ИЛИ ВРЕДНО Е КАФЕТО ЗА НАШЕТО ЗДРАВЕ?

Ако искате кафето да не ви носи вреда, се препоръчва да не ядете изобилно въглехидрати заедно с него, за да намалите риска от намаляване чувствителността към инсулина.

0
657

До ден днешен няма окончателно изследване, което категорично да докаже полезността или вредата от кафето. Това дава поле за спекулации в научните среди.

Ползи от пиенето на кафе

И все пак са проведени редица изследвания, които стигат до заключението че хората, които употребяват кафе, обикновено са с по-ниско тегло и при тях шансът да се разболеят от болести на черния дроб е по-малък. Друга полза, открита по време на такова изследване, е предпазването от невродегенеративни заболявания, като Паркинсон и Диабет тип 2.

Вреди

За съжаление обаче, добрите новини свършват дотук. Други изследвания показват вредите от кафето, които се характеризират с развиване на болести на стомаха и червата, както и сърдечно-съдови заболявания.

Откъде идват различните мнения?

Тези противоречиви мнения могат да бъдат обяснени с генетичните фактори на пиещите кафе. Съществува ген, който помага тялото да се освободи бързо от кофеина и кафето. Такива хора обикновено бързо изпитват положителен прилив на енергия след пиенето на кафе. При тях кафето е по-вероятно да донесе ползи, отколкото вреди. То обаче вреди на хора, чийто метаболизъм го обработва по-бавно.

Друго разминаване в резултатите зависи от типа зърна, които използвате, както и температурата на тяхното изпичане. Начинът, по който влияе кафето, може да зависи също и от количеството, което приемате на ден, както и от храната, с която го съчетавате. Важно е да се отбележи, че в световен мащаб няма стандарт или норма за умерено количество кафе, просто защото за един човек две чаши на ден могат да са много, а за друг – прекалено малко.

Интересно е също, че кафето е богато на антиоксиданти и биологични съставки, които са полезни за хората с възможност добре да метаболизират кафето. Но ако усещате, че не се чувствате добре след пиенето му, по-добре бъдете внимателни с количествата или се въздържайте съвсем от приемането му – организмът ви подсказва, че тази напитка не е за вас.

Действително ли пиенето на кафе подпомага за отслабването?

Благодарение на кофеина в кафето, който предизвиква процеса липолиза, излишните мастни молекули биват разградени и тялото ги използва за енергия вместо въглехидратите. Това означава, че в комбинация с добро физическо натоварване кафето действително ще доведе до отслабване.

И все пак

И все пак не всички хора, които пият кафе, са слаби. Това може да се дължи на прекаленото количество кофеин, което поемат и на повишените нива на хормона кортизол, който възпрепятства изгарянето на мазнините. Друга причина е прекомерното подслаждане или добавянето на много мляко или сметана в кафето. Затова, ако действително искате да използвате кафето за отслабване, трябва да го съчетаете с повече физически упражнения и да не добавяте в него сметана и захар.

Среща на приятелки на по чаша кафе

Вреди ли кафето на диабетиците?

Факт е, че кафето намалява чувствителността на тялото към инсулина, с което възпрепятства възможността за справяне с покачващото се ниво на кръвната захар. При това след пиене на кафе адреналинът в тялото, който спомага за липолизата, се увеличава.

Препоръка

Ако искате кафето да не ви носи вреда, се препоръчва да не ядете изобилно въглехидрати заедно с него, за да намалите риска от намаляване чувствителността към инсулина.

Дехидратира ли се човек след пиене на кафе?

Въпреки че пиенето на кафе засилва посещението в тоалетната, след направени многобройни изследвания е доказано, че тялото не се дехидратира след употребата на кофеин, дори и след това да имате сериозно физическо натоварване. Някои дори твърдят, че кафето е също толкова хидратиращо, колкото и приемането на вода.

Влияе ли кафето върху спортните резултати?

След като вече стана дума за спорт, не е тайна че пиенето на кафе увеличава издръжливостта, покачва адреналина, увеличава поносимостта към болка и стимулира нервната система. Това забавя изтощението и подобрява резултатите от физическо натоварване. Ако се занимавате с вдигане на тежести, спринт и други спортове, изискващи издръжливост, кафето ще способства за развиването на по-силни мускули при такова физическо натоварване.

Има ли токсини в кафето?

За съжаление такава съставка в кафето има.  Тя се нарича охратоксин А и е канцерогенна, тъй като произлиза от плесенясалите кафени зърна, складирани в хранилищата. Тази съставка издържа както на прекалено високи, така и на прекалено ниски температури, затова изпичането и смилането на зърната не спомагат за нейното отстраняване.

Минимални количества

И все пак количеството на това вещество е много малко в една чаша кафе. Дори и да пиете по няколко чаши на ден, количеството остава минимално, а и полезните противоракови съставки на кафето противодействат на това вещество. Не е задължително да бързате да се отказвате от кафето заради този митотоксин, тъй като същата съставка се съдържа в много други разпространени храни като зърнени закуски, фъстъци, мляко и дори вино, а кафето не е сред най-притеснителните източници на митотоксин.

Безкофеиновото кафе

И накрая – една добра новина за онези, които не понасят кофеина, но все пак искат да се насладят на кафето. Безкофеиновото кафе има същите ползи за здравето, каквито и кофеиновото. В него се съдържат антиоксиданти, които подобряват метаболизма; то доставя необходимата енергия и действа ползотворно върху целия организъм.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here