Подобряват условията за корабоплаване по река Дунав с европроект за 10 млн. евро

0
102

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект на стойност 10 млн. евро.

Това съобщи изпълнителният директор на изпълнителната агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ (ИАППД) в Русе Ивелин Занев. Проектът DISMAR е финансиран по програмата за трансгранично сътрудничество „Interreg VI-A Румъния-България“ 2021-2027.

Това е първият съвместен проект, който се осъществява само между нас и колегите ни от АФДЖ – Румъния, по програмата за трансгранично сътрудничество“, обясни Занев.

В рамките на три години двете институции на България и Румъния ще работят съвместно за внедряване на иновативна и интегрирана система за обозначаване на корабоплавателния път в общия речен участък. Ще бъдат доставени плаващи и брегови знаци, както и по един несамоходен плавателен съд за обслужването им.

Занев обясни, че след осъществяването на проекта ще бъде подобрено обслужването на навигационните знаци. Единната интегрирана маркираща система ще дава информация в реално време за състоянието на плаващите и бреговите знаци в общия българо-румънски участък.

„Например, ако плаващ навигационен знак е извън позицията си, ние ще разберем веднага и ще можем бързо да реагираме“, обясни Занев.

Той каза още, че ще бъдат уеднаквени и всички навигационни знаци в общия българо-румънски участък, като те ще бъдат още по-видими.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here