Почитаме св. св. Петър и Павел, хиляди празнуват имен ден

0
113

а 29 юни църквата почита паметта на Светите равноапостоли Петър и Павел. Църковният празник е наричан от народа Петровден.

Двамата апостоли, които били ревностни разпространители на християнството, претърпели много страдания и гонения и били наречени „първовърховни престолници и вселенски учители“.

Вярва се, че светците Петър и Павел са братя близнаци.

На Петровден, по стар обичай, във всеки дом се коли най-младото „петровско пиле“. Обикновено жените раздават част от него заедно с ябълки „петровки“ в чест на светеца.

Според народните вярвания свети Петър е ключар на райските порти и главен съдник на човешките грехове, който определя коя душа е праведна и достойна да влезе в рая.

Неговият по-голям брат близнак свети Павел пуска светкавици и запалва снопите на нивата. Може да предизвика горски пожари, градушки и наводнения.

В народния календар Петровден съвпада с времето на жътвата и на него се работи.

Апостол Петър е бил рибар от град Капернаум на брега на Генисаретското езеро и е един от първите ученици на Христос и един от преданите му последователи. Според евангелския разказ Христос повикал двамата братя – Петър и Андрей, да тръгнат след него и те го следвали до деня на неговото Възнесение.

Еврейското име на апостола било Симон, а името Петър, което означава „камък“, му било дадено от Иисус Христос. След възнесението Петър разпространявал християнството в Сирия, Кападокия, Галатия и Понт.

Апостол Павел не е от кръга на Христовите ученици. Роден е в Мала Азия в Тарс, Киликия. Първоначално изповядва юдейската религия и е сред гонителите на християните. На път за Дамаск има необикновено видение, от което губи зрението си, но чува Божия глас от небето. Това събитие е повратно в живота му. Връща се обратно в града, където след три дни е изцерен по чудо. Покръства се и от яростен противник става най-ревностен разпространител на християнската вяра. Наречен е „апостол на езичниците“.

На 29 юни през 67 г. Павел заедно със сподвижника му Петър са разпнати на кръст от император Нерон в Рим.

Днес имен ден празнуват Петър, Павел, Павла, Петрана, Полина, Павлина, Петя, Камен.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here