По-скъпи ли ще са козунаците тази година?

0
187

Козунаци на цени между 2 и 100 лева вече се предлагат на пазара седмици преди Великден. Има разнообразие за всеки вкус и джоб. А има ли и промяна в цената на традиционния български козунак и повече ли ще плащаме за него тази година?

Хлебопроизводителят от Монтана Валери Кръстев има силно търсене на козунаци.

„С всеки изминал ден се увеличава, а кулминацията ще бъде навръх Великден. Цената е същата като миналогродишната. Преценихме, че така е много по-коректно. Имаме възможност и малко да пипнем заплатата на работниците ни. Яйцата са поскъпнали, захарта за декорация и лимонената есенция – също. Брашното обаче леко е поевтиняло. За 500 грама традиционен козунак плащате 3 лева. Това със стафиди е с 20 стотинки по-скъп“, обясни Кръстев. И допълни, че козунак на стойност 100 лева му се струва нереално.

През последните години потребителите са все по-мнителни към продуктите, които купуват на българския пазар.

„Гледаме надписа, от къде е производството, и да е по-хубав. Да е по-качествен. Щото има някои със набухватели, не са толкова вкусни и хубави. Като едното време, или домашните“, казва Камелия.

Проверката на медията показва, че и този Великден ще се търси предимно традиционният български козунак.

„Може да се сложат стафиди и други неща, но като цяло традиционният, така го обичат повече“, коментира Йорданка Димитрова.

„Обикновеният български козунак, който се прави с брашно, яйца, мас, малко олио, захар. С добавките са много малко. Някакви 1-2 процента с добавки – с шоколад, стафиди, и орехи, тъй като те веднага носят след себе си по-висока цена“, посочи Димитър Бакалов.

В този вариант козунакът ще струва с левче повече в сравнение с миналата година.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here