ПО-НИСЪК ДАНЪК ЗА КОЛИТЕ НА ГАЗ СЛЕД ПРОМЯНА НА НАРЕДБА

0
2630

Автомобилите с газови или метанови уредби може в бъдеще да се облагат с по-нисък данък МПС. Това ще стане възможно, ако се приеме предложеният проект за промени в Наредбата за периодичните прегледи за проверка на техническата изправност на пътните превозни средства, съобщава Марица.бг

В проекта е записано, че измерванията за определяне на еко категорията ще се правят, когато двигателят работи на съответното гориво, когато автомобилът преминава годишния технически преглед. Според експертите от ДАИ това със сигурност ще класира превозните средства на газ в по-високата еко категория, което пък ще доведе до намаляване на годишния данък.

По-екологичните МПС-та ще бъдат отличавани от вредните за околната среда със стикер за преминат технически преглед и вграден чип за екологичната група, гласят промени на транспортното министерство в наредбата за периодичните прегледи за проверка на техническата изправност на пътните превозни средства.

Новата разпоредба ще въведе пет екологични групи във връзка с ограничаването на трафика в градовете при пикови стойности на фини прахови частици. Определянето на групата ще зависи от еврокатегорията или датата на първата регистрация на колата и от техническото измерване на отделяните замърсители. Предвижда се автомобилите, които са само с електродвигатели, както и тези с водородна горивна клетка, да се категоризират в пета екологична група.

Новите изменения ще доведат и до изменения в Закона за движения по пътищата, защото използването на стикерите, както и забраните за влизане в градовете и глобите при неспазването на ограниченията, трябва да са в закона. Разпоредбата ще важи първоначално само за леките автомобили. Но от бившата ДАИ са готови при желание на общините промените да важат и за товарните.

С въвеждане на промените в Наредбата на практика ще бъде решен един проблем, за който водачите, каращи автомобилите си на газ или метан, сигнализират отдавна. Промените в тази част на наредбата са в резултат на прилагането на европейската политика за отчитането на този вид системи като работещи със значително по-чисти горива.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here