ПО КОЕ ВРЕМЕ ОТ ДЕНЯ Е НАЙ-ДОБРЕ ДА СЕ ПИЕ КАФЕ?

Най-лошият вариант е да се пие черно кафе на празен стомах

0
2333

Пиете кафе веднага след ставане от леглото? Напразно! По това време тялото не се нуждае от стимулиране с кофеин.

Концентрацията на кортизол, веднага след събуждането, е голяма и достига върховете между 8 и 9 часа. Няма да има особен ефект от напитката. Но зависимост от кофеина може да се получи. И ще го искате все повече и повече.

Най-лошият вариант е да се пие черно кафе на празен стомах. Напитката бързо ще ви изправи на крака си, особено след безсънна нощ, но ефектът ще бъде краткотраен. Бодростта бързо ще бъде заменена от рязък спад на енергията.

На сутринта тялото се нуждае от друг  допинг – по-добре да му даде добра закуска с протеини и въглехидрати. Но млечното лате или силното кафе оставете за втората закуска.

След пиенето на кафе на гладно се появява вълчи глад, който трудно може да бъде овладян. Вместо да изядете сандвич от пълнозърнест хляб, със сирене и зеленчуци, ръката ви ще търси храни с висок гликемичен индекс.

Ще ви се приискат сладки кифлички, кроасани или кекс, състоящи се от лесно смилаеми прости захари. Така получената енергия ще свърши  бързо, нивото на глюкоза в кръвта ще спадне драстично и гладът ще се появи отново.

Кафето има диуретичен ефект. Ако пиете силно кафе и не го допълвате с други течности, ще се появи дехидратация. В резултат на това, слабост, главоболие. Не е лесно да се разбере дали причина за тези симптоми е кафето изпито на закуска. И човек посяга към хапчета за главоболие, вместо просто да изпие чаша вода.

Друга причина, поради която е по-добре да се откажете от сутрешното кафе, е дишането. Сутрешната миризма от устата, меко казано, не е най-приятна. Това е нормален симптом, дължащ се на наличието на храносмилателни сокове на празен стомах.

Кафето не помага да освежите дъха си. По-добре е да се яде нормална закуска, да си измиете зъбите и да изпиете едно питие след час-два. В противен случай, ако закуската се замени с кафе, миризмата може да остане.

Съвет за любителите на кафето, които започват деня си с кафе. Не бързайте. Най-добрият период за ароматната напитка е между 9:30 и 11:30 часа. А най-доброто време за пиене на кафето е 10.30 часа. По това време нивото на кортизола, хормонът на стреса, започва да спада.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here