ПЛУРАЛИЗЪМ – НАВСЯКЪДЕ И ВЪВ ВСИЧКО

0
1935

Предложението на Управителния съвет на БНР Силвия Великова да бъде дублирана с втори водещ с цел постигане на плурализъм отеква в цяла България.

В понеделник извънредно ще се събере Съвета по учебните програми към МОН, който ще обсъди новопостъпили предложения за промени в учебните планове по литература, с които се цели да се постигне плурализъм и в тази област.

Така например редом с поезията на Христо Ботев ще се изучава творчеството на Кръстьо Пишурката, който има друг поглед върху действителността по онова време и – както е известно, възпява на баба си хурката.

В следосвобожденския период прекалено се налага името на Яворов – твърдят експерти, затова редом с неговото творчество ще се изучава това на Марин Парушев, чиито прочути песнопойки са обичани от целокупния българския народ.

Отчита се като недопустимо продължаващото фаворизиране на Никола Вапцаров, който изповяда твърде пристрастна идеология и даже зове за „Съюз със СССР”. В името на плурализма би трябвало да се изучават и поети с други гледни точки – например Т.К.Кубратов и стихосбирката му „Напред, орли германски”.

Предстои разглеждането и на учебните планове по история. Едно от предложенията е в името на плурализма по Баланска история един час да се учи по български учебник, следващия час по македонски, след това по гръцки и т.н.

Автор: Евгени Тодоров – Фейсбук

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here