Пловдивският митрополит Николай остава в надпреварата за български патриарх

0
293

Пловдивският митрополит Николай остава в надпреварата за български патриарх, въпреки че през март декларира, че се отказва.

Това стана ясно от думите на Западно- и средно-европейския митрополит Антоний тази сутрин в ефира на държавната телевизия.

Митрополит Антоний не даде еднозначен отговор – може или не Николай Пловдивски да бъде кандидат. Няма категорично депозирано писмо в канцеларията на Светия Синов, посочва той.

Малко след смъртта на патриарх Неофит, пловдивският митрополит публикува обръщение, провокиран от „интриги и инсинуации“.

Тогава той обяви, че не желае и няма да приеме да бъде включван като кандидат за патриаршеския престол.

Веднага след това духовният водач на пловдивската епархия е информирал устно митрополитите. Така обръщението на Николай остава черно на бяло само на сайтовете на Пловдивската митрополия и Светия синод.

„В такива случаи се депозира в Светия синод. Светият синод може да одобри или да не одобри“, каза проф. д-р Дилян Николчев, преподавател в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Богословите напомнят, че според каноните на 20 юни Николай може да бъде номиниран за следващ патриарх, пише БТВ.

„Той като всеки гражданин на Република България може да не желае, но от гледна точка на каноните не може да каже не приемам. В църквата на това се казва послушание – това е част от послушанието в църквата“, добави Дилян Николчев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here