ПЛОВДИВСКИЯТ БЕВЪРЛИ ХИЛС- МАРКОВО С ПРИЗ ЗА ПЛАНИНСКИ ЕКО ТУРИЗЪМ ЗА 2020Г.

Благодарение на своето местоположение, село Марково може да се похвали със своите природни красоти. Съчетавайки невероятната природа на Родопите, чистия планински въздух и близостта на селото до Пловдив, всички тези дадености определят Марково като най-предпочитаното място за живеене в Южна България . 

0
1293

Повод за гордост на марковци и на община Родопи. Едно от най- притегателните села за новодомци в родопската яка получи престижна награда.

Най-бързо развиващото се село в южна България – Марково, което е на първо място по ръст на населението и на големина, е сред финалистите за Балканските Туристически Оскари 2020, съобщава ВИП Комюникейшън.

В него се отглежда и най-големият масив на мавруд в страната ни и затова село Марково се гордее с многото си винопроизводители.

Церемонията за шестото издание на Balkan Awards of Tourism Industry 2020 ще отбележи значимите постижения в сектора.

Разположено е в полупланински район в община Родопи, на 3,5 километра южно от град Пловдив в северното подножие на рида Чернатица, в така наречената „Родопска яка“.

Благодарение на своето местоположение, село Марково може да се похвали със своите природни красоти. Съчетавайки невероятната природа на Родопите, чистия планински въздух и близостта на селото до Пловдив, всички тези дадености определят Марково като най-предпочитаното място за живеене в Южна България . 

В полите на Родопите точно над Марково е сгушена „Манчова поляна”, намираща се в местността „Манчева чешма”, която е част от по- голям проект: лесопарк „Родопи”, обхващаща и част от марковското землище. До нея може да се стигне по няколко пътеки, пресичащи ручея „Марата“ с дървени мостчета, или по горски път, за желаещите да я посетят с автомобил.

„Манчовата поляна” е доста обширна, като в самото ѝ начало се намира голяма чешма, в горния ѝ край има навес, а в долния – сцена, на която в миналото са се играли хора и ръченици, има маси, пейки и огнища. Наоколо е заобиколена от големи дъбове, чиято сянка дава прохлада през летните горещини. На хълма непосредствено над поляната се намира параклис „Свети Георги”, който е построен през 1906 г .

Ежегодно на 6-ти май в местността се провежда събор организиран от жителите на село Марково.Местността е урегулирана и поддържана десетки години наред с местна, общинска и държавна помощ. От 2007 г. поддръжката от държавата е спряна и години наред задруга от доброволци поддържат поляната, близкият параклис и прилежащите територии.

Цялата местност е с богата флора и фауна като дива свиня, сърна, невестулки, различни видове птици, змии и костенурки, летен дъб, планински бряст, кестени, кучи дрян, обикновен дрян, черен бор , бял салкъм и други.

Други забележителности, които могат да се посетят по време на обиколка в околността на село Марково са параклиса „Св.Атанас” и местността „Калето”. Параклисът е разположен югозападно от селото, на билото на един от върховете. На поляната около параклиса са разположени маси и пейки за туристите, желаещи да отдъхнат сред природата. Местността „Калето” се намира южно от селото (още „Зандана“, „Калояново градище“), разположена на едноименния връх. Там се забелязват останки от средновековна крепост, която е охранявала древния път от Пловдив и водещ към Централните Родопи. В местността „Марата“ над селото са открити и добре проучени два от трите каптажа, от които през Римската епоха се захранва водоснабдителната система на Филипопол.

Видно от сесиите на Общински съвет Родопи, инвестиционният интерес към Марково не стихва, дори напротив.

Доброто разположение му дава предимствата и удобството да бъде перфектно място за дом, а също така и за бизнес.

Това е видно от непрестанното разрастване на селото към съседните Белащица и Първенец, като заформящата се индустриална зона е на самата граница с Пловдив.

По повод престижната награда кметицата на Марково Десислава Терзиева публикува:

„Уважаеми марковци,

нека се поздравим с достойно изпращане на нелеката 2020-тa година.Село Марково е носител на приз на Балканските туристически оскари 2020 в категорията „Най-добра еко и планинска дестинация“! Наградата е за всички марковци, нека всеки я приеме лично и нека носим лична отговорност за нея, да запазим прекрасното си село и да надграждаме!Честито,марковци!“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here