ПЛОВДИВСКИ ПСИХОЛОЗИ КОНСУЛТИРАТ ХОРА С ПРОБЛЕМИ СЛЕД КОВИД ПАНДЕМИЯТА

Психолозите, които работят в центъра, могат да помогнат веднъж по телефона, втори път – онлайн, включително да видят лицето на човека през мрежата и, ако се наложи, да го консултират и на живо, в отделен кабинет в Контактния център.

0
162

Контактен център за подкрепа на населението във връзка с последиците от пандемията бе открит официално в Пловдив

Водещи психолози от Пловдив  осъществяват психологическа подкрепа за хора с тревожност и депресивни състояния в резултат на епидемията от коронавирус. Това става в рамките на проект на Българския червен кръст, по който в града под тепетата бе открит Контактен център за подкрепа на населението във връзка с последиците от пандемията. Центърът се помещава в Секретариата на Областния съвет на БЧК-Пловдив и ще консултира хора от цялата страна.

С 13-те консултанти-психолози на Контактния център може да се свърже всеки на безплатния национален телефонен номер 0800 11466. Това съобщи при откриването генералният директор на БЧК Красимир Гигов.

Създаването на центъра е част от програмата на БЧК „Дейности в отговор на COVID-19”, финансирана от Американската агенция за международно развитие и подкрепена от Международната Федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец. Това е поредната технологична стъпка на организацията в посока подпомагането на българското население за справяне със стреса и последиците от пандемията от COVID-19. Около 700 000 лв. струва изграждането му, посочи Гигов.

„Това е плод на нашата работа по време на пандемията, научените уроци, изводите и как да бъдем полезни на хората, които наистина изпадат в тежки житейски ситуации“, посочи при откриването Таня Георгиева, директор на БЧК-Пловдив.

„Живеем в трудно, пандемично време, в трудна обстановка и би трябвало да се вземат мерки. И това не е само задача на здравната система и правителството, а на цялото общество. Преди започване на една пандемична обстановка има една тревожност, напрежене, очакване на някаква заплаха. И това променя живота на хората. Мен ще ме е страх да отида при лекаря, за да не се заразя, ще ме е страх да отида в магазина и по принцип се обърква и променя целият живот на хората, които се променят психически“, посочи Красимир Гигов. По думите му някой трябва да застане зад хората с проблеми, да им помогне и да ги успокои, да им даде отговор на въпросите, които напират в тях.

Психолозите, които работят в центъра, могат да помогнат веднъж по телефона, втори път – онлайн, включително да видят лицето на човека през мрежата и, ако се наложи, да го консултират и на живо, в отделен кабинет в Контактния център, обясни още Гигов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here