Пловдивчанин: Как е възможно 500-метрова отсечка да се ремонтира 5 месеца?

0
316

Северното пътно платно на бул. „Дунав“, в отсечката между бул. „Васил Левски“ и бул. „Победа“ в Пловдив е в ремонт от 9 януари. Реконструкцията на отсечката ще е до 3 юни. Съвсем естествено, пловдивчани са озадачени от 5-месечния срок за работа за една 500-метрова отсечка. По този повод гражданин ни пише следното:

Безумно бавно темпо на работа. Как е възможно за отсечка с дължина около 500 метра да бъде предвиден ремонт от токова месеци. Две седмици след началото на ремонта вече се вижда ясно защо срокът е такъв. 

За този период строителната фирма успя да изкопае един ров около 50 квадратни метра (още в първите няколко дни след затварянето) и оттогава ремонта не е мръднал от началото на отсечката. По мои наблюдения на обекта работят средно между 3 и 4 човека и е налична една единствена изкопна машина. И това се случва при напълно безснежна зима в Пловдив. Имам следните въпроси:

1. Строителната фирма предоставила ли е график по дни/седмици на строителните дейности, така че да им бъде одобрен срок за изпълнение от 5 месеца?

2. Има ли общински служител, който да следи дали този график се спазва?

3. За двете седмици от началото на ремонта има ли констатирано вече забавяне?

С това темпо на работа дори срока в началото на юни няма да бъде спазен.

Припомняме, че ремонтът е част от Водния цикъл. На стойност е над 115 млн. лв., като близо 81 млн. лв. е безвъзмездното финансиране от европейските фондове. От общината се извиняват на гражданите за причиненото неудобство. Надяват се пловдивчани да проявят разбиране, тъй като проектът е важен за града.

Откриването на новата строителна площадка се налага заради забавянето в изпълнението на проекта в участъка „Дунав“ – „Брезовско шосе“. Едновременно с тази отсечка се работи по булевард „Северен“ към кръговото кръстовище на „Дунав“. Работата на самото „Брезовско шосе“ е спряна поне до март, когато се очаква със затопляне на времето да започне новият археологически сезон, тъй като на мястото има селищна могила и строителните дейности се наблюдават от археолози.

Работата по „Дунав“ – „Брезовско шосе“ включва изграждане на нов колектор с дължина 2.746 километра. Така ще се осигури оттичането на смесените води в дъждовно време и ще се предотвратят наводнения. Заедно с останалите мерки по Водния проект ще се намали инфилтрационния поток към Пречиствателната станция за отпадни води.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here