ПЛОВДИВЧАНИ ОПАРЕНИ ОТ НОВ ВИД ТЕЛЕФОННА ИЗМАМА

0
471

Десетки пловдивчани са се оказали мишена на нов вид телефонна измама. Схемата, в чийто капан попадат, е проста, но изключително ефективна, особено във време на пандемия и онлайн живот.

Подбраните жертви получават телефонно обаждане. Насрещният глас, мъжки или женски, се представя за служител на една от големите банки в страната. Под различни предлози се опитва да получи информация за издадените банкови карти, потребителски имена и пароли за електронно банкиране на мишената. В последствие реализират плащания без знанието и съгласието на титулярите. Най-честата причина, с която измамниците оправдават обажданията си е, че има преводи на големи суми без знанието им и че сигурността на парите им е застрашена. Точно това провокира притеснението, което умело се използва от мнимите банкери.

В последните месеци са регистрирани стотици сигнали от пловдивчани, от столичани и в много други градове от страната. В много от случаите измамите са успешно осъществени. Полицията работи по установяване на лицата, които стоят зад телефонната измама.

Служителите на реда и от ръководствата на банките напомнят на хората, че банковите институции нямат практика да изискват чрез телефонно обаждане или имейл кореспонденция предоставянето на лични данни от свои клиенти. За да бъде ефективна борбата с подобни престъпления, от МВР призовават да се подават сигнали при най-малко съмнение за готвена или вече осъществена измама.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here