Пловдив отчита 30% ръст на нощувките

0
145

С една трета са се увеличили нощувките в Пловдив за миналата година, сочат данните. Пловдив завърши 2023 година с реализирани 661967 нощувки, което представлява 30 % ръст спрямо 2019 година, заяви зам.-кметът по култура на Пловдив Пламен Панов. Разбивката на данните сочи, че 18% ръст при нощувките на български граждани и 20 % повече при чуждестранните граждани.

Пламен Панов посочи, че възходящите резултати са заради в културно съдържание и с помощта на Фондация „Пловдив 2019“, като целта е да се увеличава туристопотока в града с фестивали. Те оживяват града и повишават ръста на нощувките.

„От началото на тази година Фондация „Пловдив 2019″ има приет бюджет и ние обявихме отворена покана за 1 милион лева. Тя събра огромен интерес и конкуренция“, посочи зам.- кметът.

Реално представените проекти са били на стойност 2.5 млн. лева. „По препоръка на журито ресурса, който решихме да отделим, беше увеличен от 1 млн. на 1.3 млн. лева“,  каза още Панов.

Един от новите фестивали, които за втора година ще се провежда в Пловдив, е Франкофоли. Имената и програмата на фестивала бяха обявени от директора на фестивала Христина Спасова.

Международният фестивал „Франкофоли“ се завръща в Пловдив на 21 и 22 юни и ще се проведе на прекрасния нов стадион „Христо Ботев“.

„Благодари за подкрепата за миналата година и успешното 6-то издание на Франкофоли. За нас беше истинско предизвикателство. Много добри срещи направихме с ръководството на стадиона, те са отворени за този вид събития. По този начин ще дадем път на много нови събития на стадиона, след нас „, каза Христина Спасова.

В първата фестивална вечер на Франкофоли ще се насладим на изпълненията на група Nouvelle Vague, на рапъра и реге изпълнител Уили Уилям и на Ищар.

Във втората – на 22 юни, ще чуем група Делукс, финалистката от „Евровизия“ Барбара Прави и Неш – френската Бионсе. Очаква се да се присъединят и още артисти, които ще лъбдат обявени другата седмица.

Продължава и образователният модул и тази година, продължават ателиетата, френските готвачи, уъркшоповете. Доброволци от Френската гимназия отново ще са на помощ.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here