ПЛАМЕН СПАСОВ ОСТАВА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИК, АМА… НЯКОЙ ДРУГ ПЪТ!

3
1933

„Пламен Спасов остава общински съветник“, „Съдът върна Пламен Спасов като общински съветник в „Родопи““ тръбят пловдивски медии, все едно бившият кмет още утре ще седне на съветническата банка. Все пак съвсем в края на материалите си те свенливо споменават, че решението подлежи на обжалване в 7 дневен срок пред ВАС.

Т.е. въпросният „съветник“ ще стане такъв едва когато се произнесе ВАС и то… ако евентуално се произнесат в негова полза, а това най-вероятно ще стане накога в близкото бъдеще!

Причината решението на ОИК „Родопи“ да бъде обявено за нищожно е, че „комисията го е взела в непълен и нелегитимен състав“.

Пловдивският съд сочи в мотивите си, че оспореното решение на Общинската избирателна комисия е прието при липса на законоустановен състав и е издадено при грубо нарушение, понеже приемане на решение от колективен орган, който не е сформиран по предвидения за това ред, винаги пряко рефлектира върху законовите изисквания и за кворум и мнозинство. Комисията е следвало да бъде в състав от нечетен брой членове /13/, а към момента на произнасяне на решението, същата е била с четен брой членове/12/, тъй като не е имало назначен действащ председател. Това на практика допуснато нарушение е довело до липса на валидно волеизявление на колективния орган.

Това решение на съдия Светлана Методиева от Административния съд в Пловдив предизвиква множество въпроси, а у някои мастити юристи и доста учудващи изражения.

Първо, че ОИК е взела решението в непълен състав, това е ясно и никой не го оспорва, но с какво това делегитимира решенията на самата комисия. Все пак в колективните органи е важен кворума, а необходимия кворум е 7 човека. А в същият ден ОИК-Родопи е била в пълен състав от 12 члена.

Второ, ОИК-Родопи е орган чийто състав се определя от Централната избирателна комисия на основание чл. 57, ал. 1, т. 5 и чл. 75, ал. 10 от Изборния кодекс. Подобно е положението и с Общинският съвет на община „Родопи“, чийто състав се определя също със закон. Неговият състав е определен на 29 души. И тук на основание мотивите в решението на съдия Светлана Методиева възниква следният логичен въпрос: След като „приемане на решение от колективен орган, който не е сформиран по предвидения за това ред, винаги пряко рефлектира върху законовите изисквания и за кворум и мнозинство“ какво става с решенията на ОбС „Родопи“, които са приети в периода, в който г-н Спасов не е положил клетва и не е встъпил в правомощията си на общински съветник. Излиза, че общинският съвет е работил „при липса на законоустановен състав“, тъй като с отсъствието си г-н Спасов е свалил кворума от 29 на 28 съветника!?

Трето, комисията е работила в 12 членен състав, не защото това е било общото волеизявление на останалите членове, а защото бившият председател Таня Бочукова напуска ОИК на 13.11.2019 г. по собствено желание, а от ГЕРБ предлагат нов председател чак на 03.01.2020, когото ЦИК назначава на 7-ми януари.

Четвърто, решението на ОИК за отстраняването на Спасов е взето с 9:3 гласа. Дали състава на комисията е 12 или 13 члена резултата щеше да бъде същият, т.е. Спасов щеше да бъде отстранен, защото е нарушил Изборният кодекс.

В заключение, доста прибързана и неадекватна е „радостта“ на бившият кмет и настоящ мераклия за съветник, барабар с всички негови апологети разпространили фалшивата новина, че Пламен Спасов „остава“ или „се връща“, като общински съветник!

3 КОМЕНТАРА

  1. Интересно как с това огромно самочувствие Жози се напъва с нокти и зъби за един обикновен общински съветник?!?
    Съдбата го наказва за неговата арогантност по време на неговото злополучно кметуване.За отношението му към определени съветници .
    Всичко се връща на този свят и то с лихвите!!

  2. Пламен Спасов по прякор Жозефината или както нежно го наричат зад гърба му Жози е едно тъпо селско парче с много комплекси. Има голям комплекс за малоценност! Още не може да приеме факта, че вече е един обикновен селянин от Ягодово. Още се държи с хората от ГЕРБ като началник, а истината е, че е никой. Чудя им се на акъла на страхливите гербераси защо ен му теглят една майна на тоя цървул.

  3. Това решение на Пловдивският административен съд е поредното доказателство за тъжната истина относно правосъдието в България. Точно заради подобни измислени решения пловдивски юристи твърдят, че ПАС от години е политически, а не съдебен орган. Както би се изразил един бивш вицепремиер, да ти таковам съда, дето адвокати му пишат изсмукани от пръстите решения!!!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here