“Памет и бъдеще“ участваха във всенародното честване на 148 годишнина от Априлската епопея в Перущица

0
166

Вицепрезидентът Илияна Йотова произнесе много силно слово в  Перущица. Жители и гости на града се събраха на площад „27-и априлий“ да отбележат 148 години от Априлската епопея. Млади и стари дойдоха да уважат предците си, дали живота си за свободата. Честванията започнаха с националния химн и издигане на българското знаме.

Почетна рота от Артерилийския полк в Асеновград се строи на площада, а бойците с марш издигнаха трикольора между двата пилона, където се веят знамето на Перущица и на ЕС. По средата в бойна позиция е поставено черешово топче.

Патриоти от клуб „Единство“ дойдоха въоръжени до зъби с пушки и пищови кремъклии и леки оръдия.

„Гледай да не навали чакмака, че няма да гърми, инструктира ги чауша. Пищовите са от 1810 година, обясни на хлапета в народни носии турски офицер. С такова елитно оръжие са се придвижвали частите на арнаутите, които са били охраната на Османската империя.“

За пореден път бе отдадена заслужена почит към героичните българи от Перущица. На площада пред читалището, беше проведено всенародно честване с програма от признателните поколения.
Бяха възстановени картини от тъмните и страшни години, с участието на Н.С. “ ЕДИНЕНИЕ“, сдружение “Памет и бъдеще“ от село Цалапица, регионален клуб „Родова памет“ Батак и други родолюбиви българи.
“Памет и бъдеще“
Пламен Кабаков от сдружение “Памет и бъдеще“

 

 

 

„Перущице бледна, гнездо на герои, слава! Вечна слава на чедата твои, на твойта пепел и на твоя гроб…“

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here