Пътните блокади на енергетиците продължават

Правителството обеща да не затваря административно централи, а да ги остави да работят, докато има пазар за тях.

0
181

Пътните блокади на миньорите продължават. Вчера повече от 7 часа синдикати, премиерът, министри и депутати водиха преговори, за да намерят пресечна точка. В крайна сметка властта и протестиращите успяха да очертаят 7 точки на споразумение.

Протестиращи енергетици затвориха единствения път, по който можеха да преминават тежкотоварни камиони към южната ни съседка Турция край село Главан.

На мястото е изпратена полиция и жандармерия, за да се потуши напрежението между шофьор и протестиращи, което е възникнало при самото затваряне на пътя.

Правителството обеща да не затваря административно централи, а да ги остави да работят, докато има пазар за тях. Синдикатите и властта си стиснаха ръцете и за това да не се създава държавно предприятие. Предстои споразумението да бъде гласувано и в пленарната зала.

Въпреки това част от синдикатите бяха категорични, че ще вземат решение за вдигане на блокадите, едва след като обсъдят предложението с протестиращите на пътя.

Миньорите и енергетиците на магистрала „Тракия” обявиха, че се чувстват предадени. Те не одобряват постигнатото споразумение и ще поддържат блокадата.

„Срещата беше много изнервяща, много скандали, доста емоции се натрупаха. Не разписахме споразумението там, защото бяхме обещали на нашите хора да дойдем тук да им кажем какво се е случило. Днес ще се съберем и ще кажем. Ако хората не са доволни, оставаме”, заяви Георги Георгиев, който е участвал в срещата в понеделник в НС.

„В споразумението има дадени срокове. Министър-председателят каза, че ако не се изпълнят, той си подава оставката”, допълни Георгиев. Друг протестиращ определи срещата в София като пълен цирк и посъветва премиера да си подаде оставката.

Очаква се на магистрала „Тракия” протестиращите да вземат решение около 10:30-10:00 часа.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here