Пътна блокада и жива верига срещу кариерата в Храбрино (ВИДЕО)

0
467

Жители на села от родопската яка въстанаха срещу инвестиционно предложение за създаването на кариери за добив на гнайсошисти в Храбрино. Недоволството си засега обезпокоените хора изразяват с протестни подписки, но са готови за блокада на пътища и живи вериги, ако започне взривяване на скали до селата им.  

Над 300 подписа за два дни са събрани от жителите на Храбрино. Местното население е категорично, че ще се бори до край и няма да допусне това.

Тази сутрин десетки жители на Храбрино излязоха в  центъра на селото с тениски, на които пише- Не на кариерата в Храбрино. За пореден път те изразиха недоволството си към това  инвестиционното предложение, като сред тях имаше и деца с ръчно направени табели. За всички това е едно безумие.

„Сега решава човека, че трябва да изсече гората и да засади някакви фиданки, които буквално след 50 години ще станат дървета. С тези взривни дейности може да се предизвика свлачище, ще се замърси и реката”, заяви жител на селото.

За два дни са събрани над 300 подписа. Благодарим, че всички кметове и жители ще ни подкрепят и застават зад нашата кауза. Борбата продължава, няма да спрем, ще има вероятно и протести на околовръстния път, ще има и общо събрание, продължаваме с подписката и с действията. Категорични сме- Не на кариери в Храбрино.“– обясни протестиращата Стефка Диманова.

„Това инвестиционно решение е абсурдно. Вече съм подписал отрицателно становище, което ще входирам в РИОСВ. Може да се замърси питейната вода, тъй като концесионната площ попада в санитарно-охранителна зона 2 на реката. Оттам отпадните води могат да навлязат във водоизточника. Ще се изсичат и гори”, поясни кметът на община Родопи Павел Михайлов.

По думите на инвеститора още през 2014 г. е сключен договор с Министерството на икономиката и енергетиката за добив на гнайс за 35 години. Кариерата, по думите му, няма да застрашава живота и здравето на хората. Ще работи съгласно всички законови изисквания. Инвеститорът допълни пред NOVA, че няма да има взривни дейности. Добивът на каменни плочи ще се добива на ръка и с багери.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here