ПАРТИИТЕ В БЪЛГАРИЯ МИЛИОНЕРИ

БСП харчи ускорено, ГЕРБ трупа все по-голям банков депозит

0
3728

Все по-малко пари от членски внос и дарения, все повече пари от субсидии и увеличаване на финансовия резултат от дейността. Така изглежда обобщената картина от резултатите на основните партии според отчетите им за 2018 г., публикувани в сайта на Сметната палата.

Най-успешни в акумулирането на финансов ресурс са в управляващата партия ГЕРБ. В края на изминалата 2018 г. ГЕРБ е натрупала над 23 млн. лв. по банкови сметки. Само за последната година този депозит се е увеличил с близо 6 млн. лв.

Над 15 млн. лв. е била държавната субсидия, която партията на премиера Бойко Борисов е получила. За сравнение от членски внос в касите на партията са влезли 161 хил. лв. Приходи от дарение ГЕРБ не сочат да имат.

В същото време разходите на управляващата партия са се свили от 11 млн. лв. за 2017 г. на 9 млн. лв. за 2018 г. така ГЕРБ формира 5.8 млн. лв. печалба, предаде Студия Трансмедия.

Основната опозиционна сила – БСП, също отчита положителна финансова година. Социалистите увеличават депозита по банкови сметки до 5.4 млн. лв. в края на 2018 г. спрямо 4.0 млн. лв. година по-рано.

В БСП са получили 12 млн. лв. държавна субсидия, но събират и близо 1 млн. лв. от членски внос, както и 327 хил. лв. от дарения. Социалистите са увеличили разходите си, включително административните и в края на 2018 г. те вече са над 10 млн. лв. В БСП обслужват и кредит към ДСК, който е в размер на 1 млн. лв. В крайна сметка опозиционната партия е реализирала 2.5 млн. лв положителен резултат.

ДПС отчита 4.2 млн. лв. от субсидия и 493 хил. лв. от членски внос. Движението е свило административните си разходи наполовина до 2.9 млн. лв. и отчита печалба от 1.7 млн. лв. В банка ДПС държи по сметки 6.4 млн. лв.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here