Парламентът ще заседава извънредно, за да уреди проблема с несъвместимостта на служебния премиер

0
123

Председателят на парламента Росен Желязков (ГЕРБ) свиква извънредно заседание, за да се гласуват промените в закона за Българската народна банка, с които да се уреди проблемът с несъвместимостта на служебния премиер.

Поправките предвиждат лицата, които могат да бъдат назначени за служебен премиер, да ползват неплатен годишен отпуск за времето, в което изпълняват тази длъжност, а след освобождаването им, да продължат мандата, за който са избрани. През преходните и заключителни разпоредби на този закон се въвеждат същите промени в законите за Сметната палата и за Омбудсмана. В тях се посочва, че председателят и неговите заместници не могат да заемат друга платена длъжност, освен ако са назначени за служебен министър-председател.

За отрицателно време парламентът одобри поправки, уреждащи проблема със служебните премиери (обновена)

От съобщението на пресслужбата става известно, че то е свикано на основание чл. 78. ал. 1 от Конституцията, тоест по инициатива на шефа на Народното събрание. Заседанието е свикано за 10 ч. във вторник, 2 април.

Гласуването е необходимо, за да може посоченият за служебен премиер Димитър Главчев да излезе в неплатен отпуск за времето, в което е назначен на тази длъжност без да се налага да напуска поста на председател на Сметната палата.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here