Парижани гласуваха: 1 час паркинг за SUV струва 18 евро

Шокиращите нови тарифи се отнасят и за някои електромобили, включително на Tesla.

0
164

Жителите на Париж гласуваха в подкрепа на референдума, който ще увеличи драстично цените за паркиране за SUV автомобили в града. Занапред собствениците на кросоувъри, които не са от столицата, ще плащат по 18 евро… на час. Референдумът в неделя бе проведен по предложение на кмета Ан Идалго, според която SUV автомобилите заемат твърде много място по тесните и претъпкани улици на Париж. Освен това големите кросоувъри отделят повече вредни месии, „застрашават здравето и планетата ни“, обяви Идалго.

Новата тарифа от 18 евро на час ще засяга всички автомобили с ДВГ или хибридно задвижване, които тежат над 1.6 тона. Също толкова ще плащат и собствениците на някои електромобили – онези с тегло над 2 тона. Това обхваща множество електрически модели, включително като Tesla Model Y Long Range AWD, BMW iX и Mercedes EQS. Всички останали автомобили с тегло под лимитите ще плащат по 6.50 евро на час.

Това не е всичко: новите по-високи такси се отнасят само за първите два часа. След това тарифите растат още повече. Така паркирането на голям SUV за половин ден в Париж ще струва на собственика 225 евро. Новите цени влизат в сила от 1 септември.

Тарифите се отнасят за шофьори, които не са жители на Париж и искат да паркират в централните райони – от 1-и до 11-и. За останалите райони (от 12-и до 20-и) цената ще е 12 евро на час.

Идалго от години води война срещу автомобилите в центъра на Париж, въведе максимална скорост от 30 км/ч за повечето улици в града и забрани движението на моторни превозни средства по крайбрежните улици на Сена.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here