ПАРАД НА ПОБЕДАТА НА СЪВЕТСКИЯ СЪЮЗ НАД ТРЕТИЯ РАЙХ

По време на парада през 1945 година на Червения площад се изгарят 200 пленени немски знамена

0
3494

Парадът на победата на Съветския съюз над Третия райх е военен парад организиран по повод на военната победа във Втората световна война на Съветския съюз над Нацистка Германия.

На днешната дата през 1945 г., на Червения площад в Москва, по заповед на Сталин се провежда Парад на победата над Третия райх с участието на действащата армия, военноморския флот и московския гарнизон. Поради това, че в същия ден вали в него не вземат участие военновъздушните сили на СССР.

На 22 юни 1945 година в официалната съветска преса излиза заповед на Върховния главнокомандващ Й. В. Сталин, с която в чест на победата над Германия във Втората световна война се насрочва, на 24 юни 1945 година, в Москва на Червения площад военен парад на Действащата армия, Военноморския флот и Московския гарнизон – парад на победата.

Със същата заповед за командващ на парада е назначен маршал Константин Рокосовски, който язди черен кон, а за приемащ парада е назначен заместникът на Сталин маршал Георгий Жуков, който е на бял кон.

На парада дефилират всички бойни формирования участвали във Втората световна война. Парадът завършва с хвърлянето от колона съветски войници на 200 пленени германски военни знамена под ударите на барабани на специална платформа пред Мавзолея на Ленин, на чиято трибуна се намира Йосиф Сталин. Първото хвърлено знаме е на Първа СС дивизия Лайбщандарт СС Адолф Хитлер.

В парада участва българска делегация, водена от военния министър Дамян Велчев. Командващият Първа българска армия генерал Владимир Стойчев, чийто бойци се сражаваха редом с Трети украински фронт в заключителната фаза на Втората световна, марширува заедно с маршал Толбухин.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here