“Памет и бъдеще“ ще изграждат монумент на загиналите от село Цалапица

0
380
Сдружение “Памет и бъдеще“ с първи стъпки към изграждане на голям монумент на загиналите от село Цалапица, оставили костите си по бойните полета през войните за национално обединение/Балканска -1912год; Междусъюзническа война -1913 год; Първа Световна война-1914-1918/.
Проекта за изграждането на мемориала.
Ето какво споделиха те:
“Да дадеш доброволно живота си за обединението на всички българи, да живеят свободни в една обща държава, е голяма и безспорно невъзможна за всеки човек саможертва.
Как тогава са го правили хиляди знайни и незнайни български войни?
И коя е била оная сила, която е давала тласък на мъжете, да напускат дом и семейства, и от обикновени земеделци, занаятчии или търговци, да се превръщат във войници, които бранят родината си? Безспорно-любовта към Отечеството. Това е обединяващата връзка между всички тях. За нас, техните признателни потомци остава да помним и почитаме. Но времето крие в забрава имената и подвига на много безстрашни българи. Ето защо, ние от сдружение Памет и бъдеще, решихме да дадем част от любовта си към родината, като пристъпим към изграждане на голям монумент на загиналите от село Цалапица, оставили костите си по бойните полета през войните за национално обединение/Балканска -1912год; Междусъюзническа война -1913 год; Първа Световна война-1914-1918/. Как стартирахме:
1.Издирихме имената на загиналите от военно-историческия архив в гр. Велико Търново.
2.Изготвихме проект за изграждането на мемориала/на снимката/.
3.Вчера, 06.03.2024год., проектът за паметника беше предоставен на кмета на с. Цалапица, от ръководството на Памет и бъдеще за внасяне в общинския съвет и разглеждането му.
Чакаме гласуването на терен за изграждането на паметника. Паралелно с това, копие от проекта е внесено в областния съвет за разглеждане и одобрение в комисията по изграждането и поддържане на военни паметници в България.След одобрението, ще стартира кампания за набиране на средства.
Надяваме се, че идеята ще бъде подкрепена от всички родолюбиви цалапичани!“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here