ОТКРИХА СЛЕДИ ОТ НЕИЗВЕСТНА ДРЕВНА ЦИВИЛИЗАЦИЯ В ЕГИПЕТ

0
1994

Международна група учени откри гробове, свързани с древна култура, която е съществувала в Либийската пустиня преди древноегипетската цивилизация, съобщи Сайънс алърт, цитиран от „24 часа“.

Тленните останки и артефактите датират от 9300 – 4000 г. пр. Христа и свидетелстват за наличие на развити социални връзки. Били изследвани гробове от края на неолита (4600 – 4000 г. пр. Христа), които се намират край брега на пресъхнало езеро близо до обекта Джебел Рамла.

По онова време климатът в пустинята бил по-влажен, отколкото е сега. Това позволило фермери да се заселят в района. За въпросната култура са характерни отглеждането на добитък и построяването на мегалити, напомнящи Стоунхендж, предаде БТА.

През 2001 – 2003 г. археолози извършили разкопки в три гробища, в които били открити 68 скелета и артефакти, включително глинени съдове, украшения от морски раковини, камъчета и черупки от щраусови яйца.

Било установено, че хората по онова време се отличавали с ниска детска смъртност, висок ръст и относително голяма продължителност на живота – 40-50 години.

През 2009 – 2016 г. били извършени разкопки в други две гробища, в които учените попаднали на 130 скелета и малко количество артефакти. Резултатите от направения анализ показали, че за тези хора били характерни ниският ръст, високата детска смъртност и малката продължителност на живота. Освен това в едното гробище имало зона за погребване до 3-годишна възраст.

По мнението на учените, едното място за погребване било предназначено за хора с висок социален статус, а другото – за работници.

На един мъж се падали по три жени, а това навежда на мисълта за многоженство.

Има също свидетелства за отдаване на почит към предци, чиито скелети са били реконструирани при повторното им погребване.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here