ОТКРИХА ШОКОЛАД НА 120 ГОДИНИ

Такива кутии с шоколад били поръчани от името на британската кралица Виктория и изпращани като подарък от нейно име до британските войници в Южна Африка през 1900 г.,по време на втората Бурска война.

0
874

Служители на Националната библиотека на Австралия били изумени, когато открили кутия с шоколадови блокчета на 120 години сред архива на покойния поет и журналист Ей Би „Банджо“ Патерсън, съобщи ЮПИ.

Докато изучавали записки на австралийския поет, които неотдавна придобили, служителите се натъкнали на метална кутия, пълна с шоколад. Блокчетата все още били увити в сребърно фолио и изолирани със слама.

Такива кутии с шоколад били поръчани от името на британската кралица Виктория и изпращани като подарък от нейно име до британските войници в Южна Африка през 1900 г.,по време на втората Бурска война.

Предполага се, че Патерсън е купил кутията с шоколад от някой войник, докато работел като военен кореспондент за в. „Сидни морнинг хералд“ и в.“Ейдж“.
„Когато ги разопаковахме, се разнесе доста интересна миризма“, каза Дженифър Тод от Националната библиотека на Австралия. „Това е стара кутия с шоколад, принадлежала на Банджо, а шоколадът все още беше опакован“.
Патерсън работи почти година като военен кореспондент в Южна Африка от октомври 1899 г., след което се завръща в Австралия. Архивът му е остава в семейството след смъртта му през 1941 г., а през 2019 г. е дарен на библиотеката.

Ето и някои любопитни факти за шоколада:

Какаовите зърна произхождат от Мексико, Централна и Южна Америка

Смята се, че жителите на тези райони за първи път са започнали да отглеждат какао още през 1250 г. пр.н.е., а може би и по-рано.

Горещият шоколад е първи опит за обработката му

Какаото се е варило в мексиканската и ацтекската култура, въпреки че резултатът няма нищо общо с днешния горещ шоколад – тогава е обикновена горчива смес, която се използва по церемониални поводи, като сватби.

Какаото преди е ползвано като валута

Ацтеките толкова са харесвали и почитали какаовите зърна, че са ги ползвали като разменна валута.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here