Откриха почетно консулство на Румъния в Пловдив

0
119

На официална церемония в зала „Пловдив“ на Конгресния център на Международен панаир Пловдив беше открито почетно консулство на Румъния в града. Домакини на събитието бяха Посланикът на Румъния в Република България, Нейно Превъзходителство Бръндуша Предеску и Почетният консул на Румъния в Пловдив, д-р инж. Димитър Белелиев.

Сред гостите на церемонията бяха заместник-председателят на Народното събрание Никола Минчев, кметът на Пловдив Костадин Димитров, кметът на Пазарджик Петър Куленски, народни представители, представители на дипломатическия корпус и неправителствения сектор.

Почетното консулство на Румъния в Пловдив се открива с решение на Министерски съвет от 6 декември 2023 година и ще обслужва областите Пловдив, Ловеч, Габрово, Хасково, Кърджали, Смолян, Пазарджик, Благоевград и Кюстендил. Представителството ще се помещава в административната сграда на Международен панаир Пловдив.

Посланикът на Румъния Н. Пр. Бръндуша Предеску припомни, че само преди година президентите на България и Румъния „подписаха в София документ от изключително значение не само за двете страни, но и за цяла Европа“. По думите ѝ двустранните отношения „вече се превърнаха в стратегическо партньорство, в което и двете страни се задължават да работят заедно в различен контекст – политически, европейски и световен“, заяви Н. Пр. Бръндуша Предеску.

Тя добави, че в България и Румъния сме изправени пред редица предизвикателства, бидейки толкова близо до една продължаваща и в момента война, и двете държави правят най-доброто, което могат, за да работят в голямо сътрудничество, а откриването на почетното консулство в Пловдив е нова стъпка към развитието на двустранните отношения.

Предеску благодари на българското правителство за избора на Димитър Белелиев за почетен консул на Румъния в Пловдив и изрази задоволство, че интересите на румънските граждани в България ще бъдат защитени в толкова много области на страната.

Белелиев също обърна внимание на партньорството между двете държави в културен, исторически и икономически план. Нашите страни споделят принципите на демокрация, защита на човешките права и върховенството на закона. Двустранните търговски отношения се развиват динамично. Потенциалът за съвместни инициативи в областта на образованието и културата е огромен. Тук е и важното място на град Пловдив за развитието на тези инициативи, каза почетният консул.

Заместник-председателят на Народното събрание Никола Минчев пожела на Белелиев да бъде „максимално зает, а връзките между Румъния и Пловдив да бъдат на най-високото ниво, на което са били“. Минчев каза, че новият почетен консул трябва да помага за осъществяване на културни, образователни и бизнес връзки между две държави

Кметът на Пловдив Костадин Димитров приветства откриването на новото консулство в града и изрази увереност, че „това консулство в Пловдив ще бъде още един мост, чрез който да си сътрудничим“.

Представителството в Пловдив е третото почетно консулство, което Румъния открива в България след тези в Бургас и Силистра.

Източник: БТА

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here