ОТКЪДЕ ИДВАТ ШВЕДСКАТА ТРОЙКА, ШВЕДСКАТА МАСА И ШВЕДСКАТА СТЕНА?

0
6477

Откъде идва цялата „шведофилия“ у българите – шведска стена, шведска маса, шведска тройка, все термини, в които са намесени скандинавците?

ШВЕДСКАТА ТРОЙКА

Започваме с шведската тройка. Това е секс с трима участника, обикновено терминът изисква две жени и един мъж, но това не е точно така. Ето как стоят нещата всъщност:

През 1775 година шведският крал Густав III официално наел 20 години по-възрастния граф Адолф Фредерик Мунк да му помогне при сексуалния акт със съпругата му кралица София Магдалена, защото срещал трудности, нещо не се получавало както трябва и не можели да заченат наследник.

На Мунк му се носела славата на „Казанова“, а и бил по онова време любовник на придворната дама Ана София Рамстрьом. Графът наистина помогнал, действал като сексуален инструктор по време на сеансите между кралската двойка. И по негови сведения, които и до днес се пазят в шведския национален архив, докосвал интимните части на двамата.

И макар това да звучи като градска легенда, всъщност е добре документиран факт. Последвал скандал в двора и мълвата се разнесла из цяла Европа. Така бил лепнат термина шведска тройка.

ШВЕДСКАТА СТЕНА
Шведската стена е онова чудо, което знаем от салоните по физическо, на което обикновено като ти се катери, не ти дават да се катериш, а като не ти се катери, те карат да се катериш. В повечето случаи остава малко безполезно и най-вече се връзват разни неща по него или се правят маймунджилъци.

И понеже това е началото на физическото възпитание, във всеки физкултурен салон трябва задължително да има шведска стена и трапец – тези изконни шведски атрибути.

През 1793 година немецът Йохан Гут Муц публикувал книгата „Гимнастика за младежите“, където като задължителен компонент в обучението била включена и шведската стена. После тя се разпространила по целия свят – в АмерикаРусия и така нататък, вече под името шведска стена.

ШВЕДСКА МАСА 

Какво е шведска маса – голяма платформа с много блюда, около които хората се блъскат, препълват си чиниите и пак отиват да си вземат. Не се сяда около нея, макар че в родната култура има случаи на седнали около шведска маса. И като им се направи забележка, че това е шведска маса, те казват: Като дойдат шведите, ще станем.

И тук няма особено тайна. Оригиналният термин е сморгасборд (smorgasbord) и значи сандвич. Smorgas (хляб и масло), bord – маса и smorgasbord – масата с намазаните сандвичи. Идва още от XIV век.


Търговците и представителите на висшата класа по онова време в Швеция като се събирали, преди да седнат за основно хранене, заставали около подобни маси с шнапс и мезета. Това са случвало от 2 да 5 часа преди основното хранене. Разговаряли, попийвали, похапвали от ордьоврите. И понеже общо взето си се наяждали, отпаднала необходимостта от специално хранене.

Светът научил масово за сморгасборда на олимпийските игри в Стокхолм през 1912 година, когато в хотелите и на официалните срещи не сервирали обяд и вечеря, а имало подобни маси. Те наистина са шведски, макар че и финландците, както и датчаните имат подобна практика.

Но както забелязвате, и шведската тройка, както и шведската стена и шведската маса са си наистина шведски изобретения. Така че не е въпрос на шведофилия – въпрос на национално уважение.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here