Отбелязваме Световния ден на книгата

0
126
село Дедево

23 април е Световен ден на книгата и авторското право. Денят се чества от 1995 г. в чест на Мигел де Сервантес, Уилям Шекспир и Инка Гарсиласо де ла Вега, починали на същия ден през 1616 г. Това е и деня на раждането или смъртта на такива известни автори като Морис Дрюон, X. Лакснесс, Дж. Пла и Мануел Мехиа Валехо.

Международният ден на книгата и авторското право се отбелязва по решение на ЮНЕСКО от ноември 1995 г. През 1995г. ЮНЕСКО решава да направи Международен ден на книгата и авторското право. За дата е избран 23 април.

Това е денят на рождението и смъртта на много бележити автори. Според Юлианския календар на 23 април 1564 г. е роден, а 54 години по-късно на същата дата умира Уилям Шекспир. Според Грегорианския календар смъртта на Мигел де Сервантес и Инка Гарсиласо де ла Вега също е на тази дата. Тя съвпада още и с рождението на Морис Дрюон, Владимир Набоков и Мануел Валехо. Световният ден на книгата и авторското право е посветен на всички четящи и се прави с цел популяризиране на четенето, книгоиздаването и авторското право.

С честването на такъв ден ЮНЕСКО се опитва да насърчи колкото се може повече млади хора да открият удоволствието от четенето, като едновременно с това покажат уважението си към незаменимия принос на онези, които стоят зад направата на всяка книга.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here