Отбелязваме Спасовден! Храбринци посрещнаха празника на най-високата местност „РОСЕНА“

0
201
Снимка: ХРАБРИНОземци
Българската православна църква почита днес Възнесение Господне. Той е един от седемте Господни празници. Отбелязва на 40-ия ден след Великден, винаги в четвъртък. Това е последният от 7-те Велики четвъртъци. Със своето възнесение Исус Христос завършва делото на спасението.
Народът е нарекъл този празник Спасовден от „спасение”, Денят на Спасителя. В събота след Спасовден е една от трите големи задушници, наричана „Черешова задушница”.
Според народния календар на Спасовден се вика дъжда, като се обикалят нивите и ливадите и се пеят обредни песни. Вярва се, че ако вали на Спасовден, годината ще е богата и реколтата – обилна. Денят се свързва и с култа към мъртвите. „Разпуснатите ” на Велики четвъртък души се „прибират” на Спасовден.
По традиция на този Господен празник в село Храбрино се отбелязва Спасовден в  едноименният параклис, намиращ се на най-високата храбринска местност „РОСЕНА“. Още от предната вечер жители на селото нощуват на поляните до храма и посрещат в полунощ вятърът на хълма, който идва, за да покаже каква ще е годината.
Спасовден е професионален празник на хлебари, шофьори и цветари. Имен ден празнуват Спас, Спаска Спасена.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here