ОТБЕЛЯЗВАМЕ ДЕНЯ НА ЕВРОПА

0
2114

На 9 май отбелязваме Деня на Европа – празник на Европейските общности, на единството и мира на Стария континент. 

По повод празника пред Президентството беше издигнато знамето на Европейския съюз, а официалните лица чуха химните на Европа и България.

Празнуваме и Деня на Европа, и Деня на победата. Европейският съюз е най-голямото постижение на Европа, а най-голямото постижение на Европейския съюз е опазването на мира в Европа вече повече от седем десетилетия. Но за да се реализира голямата идея за обединена Европа, нямаше как да стане без победата над хитлерофашизма”, заяви президентът Румен Радев.

Денят на Европа ще бъде отбелязан и с гостуването на първия „Фестивал на светлините“ в Европейската столица на културата – Пловдив. Някои от най-красивите фасади в центъра на града ще „оживяват“ под цветните светлини на 3D-мапинг шоу и пет светлинни инсталации.

Денят на Европа отбелязва датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа. На 9 май 1950 г., 5 години след края на Втората световна война, той призовава за съюзяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана, за да се избегнат бъдещи военни конфликти. „Декларацията на Шуман“ е в основата на Европейската общност за въглища и стомана, предшественик на днешния ЕС.

Емблематичната дата се отбелязва с много събития и инициативи и у нас. През 1985 г. ръководителите на страните от Европейския съюз на заседание в Милано решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here