ОТБЕЛЯЗВАМЕ ДЕНЯ НА БЪЛГАРСКАТА ОБЩИНА

0
207
12 октомври се отбелязва като Ден на българската община. Датата е публикувана през 1882 година в Държавен вестник и е свързана със Закона за общините и градското управление. Това е първият законодателен акт, който регламентира дейността на общинските съвети, на кметовете и техните помощници.
От 1998 г. с решение на Третото общо събрание на Националното сдружение на общините, датата се отбелязва като Ден на българска община.

На 6 октомври 2021 година Министерският съвет официализира 12 октомври като Ден на българската община и местното самоуправление в България.

„Ние сме много удовлетворени, че от тази година, с решение на Министерския съвет, празникът официално е определен като Ден на българската община и местното самоуправление. Много са свързани общините с живота на всеки български гражданин и има смисъл на днешния ден да обясняваме какво прави общината, да даваме гласност на ежедневните усилия на хилядите общински служители, които се грижат за предоставяне на повече от 2/3 от публичните услуги в България“, каза в ефира на Радио София Силвия Георгиева – изпълнителен директор на Националното сдружение на общините.
В следващите 2-3 години предстои дигитализация на архивите на общините. Само регистрите на населението са с обем от 80 млн. страници, каза Георгиева.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here