ОТБЕЛЯЗВАМЕ 9 МАЙ – ДЕН НА ЕВРОПА

0
70

Всяка година 9 май е посветен на мира и единството в Европа.

На фона на войната в Украйна, българските политици подчертаха важността на мира и признателност към всички борци, загубили живота си за бъдещето на Европа.

„Днес е ден на почит към малкото останали ветерани от Втората световна война. Към всички хиляди българи, взели участие в тази война и хилядите жертви, допринесли с живота си за Обединена Европа, в която живеем днес„. -това заяви президентът Румен Радев, след като поднесе венци пред паметника на Незнайния воин.

През 1985 година, Европейските общности, които по-късно се превръщат в Европейски съюз, възприемат европейските символи на Съвета на Европа, като знамето на Европа и Деня на Европа. Лидерите на Общността решават да празнуват своя Ден на Европа на 9 май в памет на Декларацията на Шуман. Предложението на Шуман се смята за началото на това, което днес се нарича Европейски съюз. В декларацията на Шуман  се излага неговата идея за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която би направила войната между европейските народи немислима.

В своя реч на 9 май 1950 г. в Париж Робер Шуман (френски външен министър по това време) споделя своята идея за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която да направи войната между европейските народи немислима. Неговата идея е да се създаде европейска институция, която да обедини и управлява производството на френските и западногерманските въглища и стомана. Само година по-късно е подписан договорът за създаване на подобна институция.

9 май е и Денят на победата, краят на Втората световна война, който се чества в бившия Съветски съюз и в Руската федерация. В Западна Европа денят на победата над фашизма се чества на 8 май. Причината за разликата в датата е разликата в часовото време – късно вечерта на 8 май Уинстън Чърчил и Хари Труман обявяват края на войната в Европа (ранните часове на 9 май по московско време).

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here