От оранжерията до трапезата цената на салатата скача 10 пъти

0
218

Все по-малко дребни и средни производители на плодове и зеленчуци избират борсите и зеленчуковите пазари, за да продават стоката си. Вместо това сключват различни договорки с прекупвачи, който от своя страна вдигат цените на плодове и зеленчуци. Много често по-малките производители се принуждават да изхвърлят продукцията си или да я продават под себестойността ѝ.

Пред една от сергиите за плодове и зеленчуци все по-малко хора пазаруват. Търговците в Благоевград, както и тези в Петричкия край, който е добре известен с производството на плодове и зеленчуци, все по рядко използват борсите, за да продават стоката си. Борсата до петричкото село Кърналово вече изглежда доста пуста, в сравнение с преди 5 или 10 години. Това търговците си обясняват с на първо място – с липсата на бизнесите като ресторанти, които пазаруват от борсите и на второ – с това, че няма млади хора в Югозападна България, които да консумират продукцията или да са заети с производството, тъй като заминават да работят в столицата или в чужбина.

Много от търговците смятат, че както хората за дома и трапезата си, така и голяма част от бизнеса пазаруват от големите търговски вериги, които често са прекупвачи и това повишава цената.

Оказва се, че цената на зелената салата започва от 10 стотинки по борсите и директно от производителите и стига до 1 лев, дори и повече по големите вериги. Голямата печалба на веригите и прекупвачите пък отказва все повече земеделците от отглеждането на родни плодове и зеленчуци.

Все повече земеделци от Петричкия район се отказват от производството на зеленчуци. Причината е, че много често едва покриват разходите си.

Райко Динев, земеделски производител, коментира пред БНТ, че прекупвачите печелят най-много.

Вече на пазара са и първите оранжерийни краставици, които все още струват средно по 4,50 лева за килограм. Търговците очакват скоро цената им да падне.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here