ОТ ЕРАТА НА ДИНОЗАВРИТЕ ДО ДНЕС ИЛИ ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ ЗА ДЪРВОТО ГИНКО БИЛОБА

Ботаниците го наричат "жива вкаменелост".

0
573

В света има малко растения, които имат толкова древна история като гинко билоба. Гинкото е много древно дърво. То е расло на Земята още в ерата на динозаврите и има характеристики, които съвременните дървета нямат.

Специалистите го наричат „жива вкаменелост“.

Преди 150 милиона години гинкото е растяло във всички региони на северното полукълбо, но почти изчезва през ледниковия период. За щастие оцелява на територията на Китай. Според легендата китайските и тибетските монаси открили лечебните свойства на дървото и започнали да го култивират.

Това растение е почитано в цяла Азия, символизира дълголетието и просветлението. Най-древните дървета растат в манастири и храмове в Китай. В провинция Шанси расте древно гинко билоба, което според легендата е засадено от основателя на даоизма Лао Дзъ. Друго дърво на 3000 години расте в храма Ди Лин в провинция Шандун.

Дървото расте до 40 метра, а размерът му варира от 1 до 4 метра в диаметър. Полезността на растението е разкрита от древни лечители, които са го използвали за лечение на различни заболявания. Сега на основата на гинко билоба се произвеждат най-различни тинктури и екстракти, които помагат за оздравяването на организма.

Биологът Ричард Диксън от Университета в Северен Тексас въз основа на резултатите от проучване на дървото гинко, заключава, че това растение не остарява по принцип. От гледна точка на биологията, то е практически безсмъртно – гинко може да умре от външни влияния, но не и поради старост. Днес са известни много екземпляри на възраст над 600 години, доста голям брой са над 1000 години и има подозрения за съществуването на дървета над 3000 години.

Кората, листата и ядките от гинко се използват в Китай за храна и лекарства от хиляди години. Днес това е едно от най-популярните и най-добре проучваните лечебни растения. Екстрактът от листа на гинко билоба е обект на над 400 изследвания. Подобрява циркулацията в цялото тяло, но особено в главата. Поради тази причина се използва за подобряване на паметта и предотвратяване на деменцията.

Много хора вярват, че гинкото понижава нивата на холестерола, високото кръвно налягане, помага при коронарна артериална болест и ангина пекторис. Лечебните свойства на дървото се дължат на антиоксидантите и флавоноидите, които съдържа.

Комплексното въздействие на всички компоненти в състава има благоприятен ефект върху тялото:

*Сърдечно-съдова система.

Гинко билоба помага за разширяване на кръвоносните съдове. Клетките получават необходимото количество кислород и в резултат на това кръвното налягане се връща в норма, предотвратява образуването на холестеролни плаки и стабилизира пулса.

*Централна нервна система и мозък.

Растението прави еластични кръвоносните съдове и има благоприятен ефект върху централната нервна система, подобрява реакциите. Премахва проблемите със съня и помага за преодоляване на депресията.

*Дихателна система.

Билоба е отлично средство за лечение на астма, помага за предотвратяване на спазми на дихателните пътища и нормализира дишането.

Използването на препарати на база гинко билоба се препоръчва при редица заболявания.

*Мигрена. Доста е трудно да се преодолеят силните болки дори с помощта на съвременни лекарства. Но в хода на изпитванията над 80% от пациентите казват, че подобренията са значителни и след известно време напълно се отърват от болката от мигрена.

*Проблеми с паметта. Гинкото се препоръчва и за хора, страдащи от проблеми с паметта, а именно деменция или болест на Алцхаймер. Също така лекарствата могат да се използват профилактично, за да се намали рискът от тези неразположения.

*Замайване. По време на тестване около 60% от пациентите, приемащи лекарства на базата на гинко билоба, са успели да се отърват от посочения проблем само за 7-10 дни.

Също така лекарството се препоръчва за: проблеми със съня; тромбофлебит; проблеми със слуха и зрението; захарен диабет; импотентност; мозъчен оток, може да се използва след инсулт и при разширени вени.

Някои съвременните лекари все пак смятат, че това не е ефективно средство за подобряване на паметта и предотвратяване на деменцията, както се смяташе в миналото. Изследвания през 80-те години на миналия век показват, че подобрява паметта, но последните експерименти развенчават тази репутация на гинко. Изследване от 2009 г., публикувано в списанието на Американската медицинска асоциация, изследва 3000 възрастни възрастни над осем години. Проучването установило, че гинкото не спира когнитивния спад.

Въпреки че гинкото не предотвратява деменцията, някои учени смятат, че е полезно за хората, които страдат от болестта на Алцхаймер. Ефектът му е сравним с фармацевтичното лекарство донепезил, но без странични ефекти. Други клинични проучвания показват, че гинкото има известен ефект при лечението на ПМС, депресия, нервност и макулна дегенерация.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here