ОТ ДНЕС ЗАПОЧВА СВЕТЛАТА СЕДМИЦА! КАКВО СЕ ПРАВИ ПО ДНИ?

В православната традиция тя е посветена на светлината, донесена на света от възкръсналия Христос.

0
3115

На втория ден след Великден според православната традиция започва Светлата седмица – време, в което се прославят светите апостоли и Света Богородица. Тази седмица е наситена и с момински празници, сред които най-голям е честването на Светлата или Празната сряда.

Народът нарича тази седмица „празна“, защото през цялото време не трябва да се работи. Светлата седмица завършва с втората пасха в неделя.

До неделя храмовете се огласят от празнични песнопения, а християните се изпълват с духовна радост и надежда за вечен живот.

Вярва се, че колкото по-празнично е настроението през тази седмица, толкова по-хубава ще бъде и годината.

Светлата седмица или Томината неделя е тясно свързана с името на Тома – един от дванайсетте апостоли на Иисус, който не повярвал на Христовото Възкресение.

Когато мълвата за изчезналото от гробницата тяло Господне се разнесла, единствен апостол Тома не повярвал в това знамение и поискал лично да се увери, като докосне раните от гвоздеите на прикования към кръста Иисус.

Осем дни след Възкресението Христос се явил пред Тома и така той сам се убедил в истината, паднал на колене и молел Бог да му прости. Оттогава останало и нарицателното Тома Неверни, а неделният ден от Светлата седмица се нарича Томина неделя.

В дните на Светлата седмица се благославят светиите: в Светли понеделник – светите апостоли, в Светли вторник и сряда – св. Богородица, св. архидякон Стефан и св. Андрей, в Светли четвъртък – св. ап. Йоан и Яков, в Светли петък – св. ап. Петър, а в Светла събота – св. Йоан Кръстител.

По време на Светлата седмица не се извършват венчавки, тъй като това са празнични дни, посветени на Христовото възкресение и никакви други тържества не са редни. Не се пости.

На Светла сряда се изпълнява обичаят „Мара Лишанка“. Девойки, които са лазарували, правят кукла от откраднати чехли на бременни жени, която наричат Мара Лишанка. След като измият лицето на булката и своите лица, те вярват, че са изпълнили добрата магия, за да бъдат обикнати от добри момчета, от които да имат деца, а не от зли змейове.

В същия ден се играе и така нареченото Ладино хоро, в което отново участват момичета лазарки.

В петък след Великден се празнува Лятна Св. Петка. Край църкви и манастири с името на светицата се организира празник с борби, различни състезания и игри. На връщане от празника всеки гледа да срещне бременна жена, защото се счита, че това носи голямо щастие. В този ден се обхождат градините и нивите за предпазване от градушка и за плодородие.

Светлата седмица приключва с Томина неделя, когато се боядисват яйца за душите на умрелите.

АКО СТАТИЯТА ВИ Е ХАРЕСАЛА, ПОДКРЕПЕТЕ НИ ВЪВ ФЕЙСБУК И Я СПОДЕЛЕТЕ С ПРИЯТЕЛИ!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here