ОТ 800 ДО 1300 ЕВРО НА СМЯНА СА СЪБИРАЛИ ЗАДЪРЖАНИТЕ НА ГКПП „КАЛОТИНА“

"Митничарите са слабост на Специализираната прокуратура. Вече има лежащи в затвора", заяви ръководителят на Специализираната прокуратура Димитър Петров.

0
793

На 20 души от задържаните за корупция на ГКПП „Калотина“ са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група, съобщи на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Сред тях са началник на митнически пункт Райчо Соколов, посочен като ръководител на групата, 15 митничари и 4-ма гранични полицаи. От 800 до 1000 евро на вход камиони, на смяна са събирали задържаните на ГКПП „Калотина“, уточни още говорителят на главния прокурор.

На „изход камиони“ сумата достигала 1300 евро. На „вход“ и „изход“ на леките автомобили се изкарвало по-малко – между 200 и 300 евро.

При претърсванията в домовете на задържаните е иззета и голяма парична сума в лева, евро и турски лири, наркотични вещества, боеприпаси и митнически пломби.

„Всичко е започнало по повод множество сигнали от водачи на моторни превозни средства и граждани, че при преминаване през пункта са им искани парични суми под формата на такса „Почерпка“. Турски шофьори разказвали, че човек може да мине през граничния пункт без да си плати, само ако прелети.

Събрани са доказателства, че групата действа от началото на 2019 г. Тя има строго изградена пирамидална структура. На върха стои началникът на митническия пункт, митнически инспектори и гранични полицаи. Членовете са искали и получавали суми в различни размери от водачи на моторните превозни средства, предимно турски граждани. Искали са и от български граждани, когато са транспортирали хранителни стоки“, допълни тя.

Сумите са били искани на водачите чрез определени мимики и жестове от страна на служителите, а в замяна автомобилите не са били проверявани.

„Не се извърша физически контрол над товара, проверка с рентген или щателна митническа проверка, когато това е било необходимо според нормативните изисквания.

Всеки митнически инспектор е отделял 50 евро и предавал на ръка на началника, останалата сума се е разпределяла между инспекторите и граничните полицаи. Ако водачите давали пари в по-голяма банкнота, им се връщало ресто“, обясни Милева.

„Митничарите са слабост на Специализираната прокуратура. Вече има лежащи в затвора“, заяви ръководителят на Специализираната прокуратура Димитър Петров.

Директорът на дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР Стефан Банков подчерта, че министерството си сътрудничи отлично с всички служби, но разследването на Митнически пункт „Калотина“ би било невъзможно без помощта на Специализираната прокуратура.

Ръководителят й Димитър Петров заяви, че проверките по всички гранични пунктове ще продължат и припомни успешната работа на ръководената от него институция по редица дела, свързани с обвинени в подкуп митнически служители.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here